Flascharův důl v Odrách zve do temného království břidlice. Malé návštěvníky vítají permoníci

12. srpen 2021

V Odrách na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji byl před rokem po zhruba sto letech zpřístupněn starý břidlicový důl. Nese jméno bývalého majitele, tedy Flascharův důl. Jeho návštěvníky čeká 400 metrů důlních chodeb ve dvou patrech propojených žebříky. Cestou potkají navíc i permoníky.

Břidlici využívali stavebníci odjakživa. Kvůli jejím mechanickým vlastnostem, odlučnosti a štípatelnosti. Ostatně žádný malý školák se v minulosti neobešel bez břidličné tabulky. V 19. století se břidlice začala hojně používat jako střešní krytina. A přibližně z této doby pochází Flascharův důl v Odrách.

První zmínka o těžbě v tomto dole je z roku 1894. Janu Faudlemu, obyvateli blízkého Veselí, byl tehdy vystaven živnostenský list na provozování břidlicového lomu. Už ale o čtyři roky později jej prodal. Zřejmě neměl dostatek peněz na provoz a hlavně rozvoj dolu.

Důl tehdy koupil právník z Moravské Třebové Karel Flaschar. A jeho jméno nosí toto důlní dílo dodnes. Stejně tak tehdy nově vyražená spodní štola, Hortenzie, připomíná jméno Flascharovy manželky. Ačkoli se důl postupně modernizoval, byly postaveny i domy pro horníky či sklad dynamitu, břidlice se tady přestala těžit pravděpodobně už ve 20. letech 20. století.

Návštěvníci dolu si mohou zkusit, jak těžké bylo rozhýbat plný vozík břidlice

Po letech, kdy byl důl na kopci nad Odrami opuštěný a chátral, se v roce 2020 po důkladné rekonstrukci a zajištění bezpečnosti otevřel pro návštěvníky. Dnes tak mohou s průvodcem projít zhruba 400 metrů podzemních chodeb. Důlní dílo je dvoupatrové, a tak novodobé průzkumníky s helmami a čelovkami čeká také adrenalinový výstup po žebříku. Prý jej zvládne díky odpočinkovým plošinám každý. A kdo se přeci jen na výstup necítí, může se s druhým průvodcem vrátit zpátky.

Procházka podzemím je zážitkem i pro odborníky. Zůstala zde odhalena impozantní, částečně vytěžená vrása. Těžbou bylo odhaleno její čelo, stěny komory pak kopírují její ohyb. To umožňuje sledovat horninu nejen v řezu, ale také ve směru vrásy. No a laici se mohou pokochat chladivou tmou dolu, dřevěnými permoníky, kteří to tady hlídají, či zapálenými hornickými kahany.

Flascharův důl je přístupný od května do října. Jeho prohlídku je dobré si vzhledem k omezenému počtu návštěvníků na jeden vstup předem rezervovat na jejich stránkách. Když pak průvodce v říjnu zamkne mříže za posledním zvědavcem, slétnou se do dolu netopýři a vrápenci, aby tam přezimovali.

Spustit audio