Finanční poradce Radim Frolík a nástrahy stavebního spoření či penzijního připojištění a spoření

22. květen 2023

Hostem naší radioporadny je finanční poradce Radim Frolík. Máme připraveno několik témat, týkajících se našich peněz a spoření, jako je například stavební spoření, penzijní připojištění či doplňkové penzijní spoření. 

Radim Frolík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Finanční poradce Radim Frolík: Jsem mladý člověk z Hradce Králové, který má rád svoji práci. Dokážu se zasmát své vlastní hlouposti, každopádně mám do života jasnou vizi pro sebe, rodinu i klienty. Umím se nad věcmi do hloubky zamyslet. Vždy ode mne můžete očekávat upřímné jednání a praktický přístup.

Stavební spoření někteří finanční poradci berou jako trošku už zastaralou formu spoření. Vidíte i vy nějaké jiné a výhodnější formy?

Čtěte také

Já se řadím k oné skupině skeptiků, kteří moc nefandí onomu stavebnímu spoření. Trošku bych vysvětlil, proč nejsem úplně fanoušek stavebního spoření v té formě, v jaké ho dnes lidé využívají. Především je to zhodnocení, které po šesti letech dostaneme od stavebka. Protože my si tam hezky škudlíme peníze a od státu jsme doteď dostávali okolo 2 000 Kč jako maximum státního příspěvku. Přičemž i ten státní příspěvek se má nějakým způsobem snižovat.

A po těch šesti letech, co si tam peníze dáváme, tak se efektivní úrok pohybuje maximálně okolo 2 až 3 procent. Takže když se zamyslíme nad tím, jakou máme nyní inflaci, tak ten produkt prostě v posledních dvou, třech letech neporazí bohužel ani inflaci, protože ta je dvouciferná. Tedy zhodnocení nám ani neudrží hodnotu peněz.

Čtěte také

A další věc je to, že se jedná o snížení státního příspěvku z 2 000 Kč na tisícovku. Nejsem tady od to, abych říkal nějaké své politické názory, nicméně z praktického hlediska střadatelé, kteří si spoří, tak vždy využívají tyto akce na maximum, tedy nedávají o moc víc. A tím se dostáváme k tomu, že po těch šesti letech našetříte zhruba i s tím státním příspěvkem necelých 70 000.

A když si vezmete, kolik stojí nemovitosti na Hradecku, kolik stojí pozemky, nebo kolik třeba stojí si pořídit solární elektrárnu nebo nové spotřebiče, tak těch 70 000 je moc málo peněz. Takže tento produkt si dokáži představit jen jako extrémně malý doplněk mého portfolia, ale určitě se na něj nějakým způsobem nespoléhat.

Kdy se tedy vyplatí si stavební spoření vzít?
Takové situace se určitě najdou. To by bylo příliš negativní a skeptické, kdybych říkal, že taková příležitost se nenaskytne. Ale vždy to bude záležet případ od případu.

Čtěte také

Já tady mohu přesvědčovat lidi, aby byli dynamičtější investoři, ale vždy se najdou lidé, kteří potřebují jistotu, že prostě peníze tam budu po těch šesti letech mít.

Takže pro lidi, kteří jsou uzavřeni myšlenkám trošku dynamičtějšího, byť rizikovějšího investování, bude tento produkt pořád přitažlivý, nicméně už od něj nemůžeme čekat velké výhody.

Zároveň jsou tam ještě pořád možnosti překlenovacích úvěrů, kdy si dospořuji do stavebka, tedy pro některé lidi se vyplatí stavebko nějakou určitou dobu mít, aby potom dostali lepší úrok na úvěru ze stavebka, které si berou na rekonstrukce domů či bytů.

Celou finanční radioporadnu s Radimem Frolíkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související