Filosofie pro život v Hradci Králové

22. září 2010

Mezinárodní organizace UNESCO (Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu) vyhlásila 21. listopad za Světový den filosofie. Proto i občanské sdružení Nová Akropolis v Hradci Králové pořádá v úterý 18. listopadu od 18:00 přednášku s tématem Filosofie: umění naučit se žít. Hlavní činností Nové Akropolis jsou přednášky a kursy, které mají přiblížit filosofii ne jako intelektuální nebo mrtvou vědu, ale jako důležitou součást života každého člověka, která je použitelná v každé době, tedy i v 21. století. Prof. Delia S. Guzmán, mezinárodní ředitelka Nové Akropolis vysvětluje: "Filosofie je velkou vychovatelkou; učí nás žít. To nejtěžší ze všeho, žít, jinak téměř nikdo neučí. Nestaneme se mudrci, ale zbavíme se alespoň několika strachů, některých pochybností, jež jsme měli předtím."

"Neuvidíme velkou pravdu, ale začneme mít určité jistoty. Kdo jsem, co tu dělám, proč existuji? Odkud přicházím a kam směřuji? To je způsob, jak se naučit žít," dodala Prof. Delia S. Guzmán, mezinárodní ředitelka Nové Akropolis.
Tato zkušenost vychází ze starodávných principů, které vždy usilovaly:
o sjednocování lidí bez ohledu na pohlaví, národnost, barvu pleti, věk či povolání,
o srovnávací způsob studia věd, umění, náboženství a filosofie, které tvoří základní pilíře každé společnosti,
o poznání člověka, přírody a světa

Tyto principy nás mohou naučit, že rozdílnost je důležitá právě tehdy, když nám pomůže odhalit jednotu, že obsah převyšuje formu, že poznání a odpovědi na naše otázky se ukrývají v každém z nás. Dle starého indického podobenství: "největší moudrost, moc a oduchovnělost je ukryta ne v hlubinách země nebo oceánu, ani v nejvyšších horách nebo v hlubinách vesmíru, ale v hloubce duše každého člověka."

Spustit audio