Fígl, jak podepřít patrové dorty, aby nespadly, prozradil cukrář Josef Maršálek

Nedoporučuji lepit jedno patro dortu na druhé. Každé patro si musíme připravit zvlášť, každé patro bude mít svou vlastní dortovou podložku a ta bude stejně velká jako patro, které zrovna tvoříme. Výjimkou je spodní patro, tam může být podložka velká, jakou budeme chtít.

Takto připravená jednotlivá patra pokládáme jedno na druhé až poté, co jsme pod ně umístili špejle, kterými propíchneme celé patro. Špejle musí být tak dlouhé (vysoké) jako patro, na které budeme to další dávat.

Teprve na takto připravené základy dáváme další patra. Dort se nám díky tomu nezhroutí, nebude nám vytékat krém nebo náplň po stranách. Dort bude velmi stabilní, protože další patro nestojí na dortu, ale na špejlích.

Je to hygienické a při krájení musíme dávat pozor v tom, abychom špejle někomu nenaservírovali.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.