Festival "Poznejme se navzájem" v Hradci Králové

21. září 2010

Zábavu i poučení nabízí netradiční prezentace sociálních služeb festival "Poznejme se navzájem", který se koná 18. června 2009 od 10:00 do 17:00 hodin v Jiráskových sadech a v prostorách Informačního centra Obnovitelné zdroje na jezu Hučák v Hradci Králové. Na akci se představí 32 organizací poskytujících sociální služby rodinám s dětmi, seniorům, zdravotně postiženým či osobám v tíživé životní situaci v Hradci Králové. Připraven je bohatý program pro všechny generace. Návštěvníci se také mohou zúčastnit akce HRAJME SI I HLAVOU, která se uskuteční v termínu od 18. do 20. června 2009 na Tylově nábřeží.

Návštěvníci si mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jak se žije lidem s postižením. Připravena je soutěž ve slalomu na vozíku, škola dorozumívání ve znakovém jazyce, ukázky relaxačních technik. Nezapomenutelným zážitkem bude pro mnohé nahlédnutí do světa těch, kteří jej vnímají jinými smysly než očima. Návštěvníci si bez zrakové kontroly budou moci projít trasu za pomoci bílé hole nebo v doprovodu vodicího psa, zahrát společenské hry či střílet na terč laserovou pistolí. V příjemném prostředí temné kavárny budou obslouženi nevidomými číšníky či servírkami a budou si moci vychutnat lahodnou kávu, příp. jiný nápoj. Přichystána je i ochutnávka specialit romské kuchyně.
Bohatý program je přichystán také pro děti a jejich rodiče. Pro nejmenší zde bude trampolína, tunel, chytání rybiček, překážková dráha a další soutěže. Starší děti a mládež jistě uvítají možnost tvorby street art. Každý se pak může stát modelem při malování na tělo. Výtvarné dílny nabídnou výrobu šperků, malování na sklo či drátkování.
Akce si však neklade za cíl jen pobavit. Nabízí informace o dostupných službách pro lidi, kteří potřebují pomoc druhých ať z důvodu věku, zdravotního stavu, krizové situace či jiné obtížné životní situace. Přítomní odborníci z hradeckých organizací budou odpovídat na dotazy návštěvníků, případně poradí, kde a jak mohou lidé získat potřebnou pomoc.
Poučení by měla přinést i řada přednášek a diskusí na témata drogy, sexuální život dospívajících, domácí násilí, rodinné a partnerské vztahy apod. Zdravotní hlídka Všeobecné zdravotní pojišťovny zkontroluje zájemcům na požádání jejich zdravotní stav. V průběhu celého dne bude možné navštívit v Informačním centrum Skupiny ČEZ vodní elektrárnu Hučák. V rámci doprovodného programu proběhne den otevřených dveří v nových prostorách kontaktního centra pro uživatele drog "Občanského sdružení Laxus". Pro ty, kteří si chtějí jen odpočinout, jsou určena divadelní, hudební a taneční vystoupení v altánku v Jiráskových sadech, a to v průběhu celého dne. Akci zakončí vystoupení folklórního souboru Kvítek.
Festival sociálních služeb "Poznejme se navzájem" se koná pod záštitou náměstka primátora Ing. Martina Soukupa. Je společnou akcí 32 organizací poskytujících sociální služby v Hradci Králové, a organizačně ji zajišťuje Občanské poradenské středisko. Akce se koná za laskavé podpory Statutárního města Hradec Králové, Skupiny ČEZ, Všeobecné zdravotní pojišťovny, společnosti Veolia Voda Královéhradecká provozní, za mediální podpory Radia OK a Českého rozhlasu Hradec Králové. Více informací o programu lze získat na webových stránkách www.ops.cz.

Spustit audio