Festival Harriet Parish nabízí neobvyklý zážitek podtržený neopakovatelnou atmosférou

23. srpen 2017

Krásná hudba na benefičním festivalu Harriet Parish pomáhá už druhým rokem v podhůří Orlických hor. Z výtěžku bude opravena střecha kostela sv.Václava v Žamberku. Na pondělní koncert na častolovický zámek se vydala redaktorka Romana Pacáková. A ještě než vše začalo, dala se do řeči nejprve s dramaturgem festivalu a také vedoucím vokálně instrumentálního souboru Rebelcanto, který se právě chystal na vystoupení - Petrem Hostinským, a ředitelkou festivalu Ivou Parish.

Benefiční festival Harriet Parish Festival nese jméno baronky Harriet Parish. Velká klavíristka pocházela ze slavného rodu Parish von Senftenberg a byla blízkou přítelkyní známé klavíristky Clary Schumannové (Clara Wieck), manželky Roberta Schumanna, slavného německého skladatele a hudebního kritika. Robert Schumann pro Harriet Parish složil klavírní variaci pro dvě piana Op. 46.

Myšlenka pořádat hudební benefiční festival vznikla před 2 lety, když se slavilo 200. výročí pobytu rodu Parish v Žamberku.

Dnes v Žamberku vystoupí Chanson Trio CouCou. To jsou učitelé z Pardubické konzervatoře. Zpívá operní zpěvačka Radka Rubešová, která umí perfektně francouzsky a tak její šansony zní úplně úžasně. Bude to přímo v kapli Nanebevzetí Panny Marie. A druhá část, jestliže bude hezké počasí, proběhne na nádvoří zámku. A to je opravdu veliký zážitek.

29. srpna vystoupí v Rychnově nad Kněžnou slovenská hudební skupina Fragile s úžasnou Soňou Norisovou.

Festival Harriet Parish nabízí neobvyklý zážitek podtržený neopakovatelnou atmosférou

Z té vážné klasické hudby to bude mimo jiné recitál Jiřího Bárty, violoncellisty zvučného jména, a Terezie Fialové. Ti se představí 26. srpna v Žamberku.

Swingovat bude Kateřina Steinerová 28. srpna v Častolovicích na nádvoří zámku.

Čtěte také

1. září se koná v Žamberku recitál Ivo Kahánka.

2. září vystoupí v Žamberku Dasha spolu s Big bandem Chrudim.

Festival Harriet Parish nabízí neobvyklý zážitek podtržený neopakovatelnou atmosférou

A 3. září je připraven opět v Žamberku koncert pro malé i velké, na kterém se představí Jaroslav Uhlíř.

Festival Harriet Parish je jedinečnou kulturní událostí, která propojuje historii rodu Parish, benefiční aktivity a krásnou hudbu s jejími současnými interprety, mladými hudebníky i světoznámými hvězdami.

Druhý ročník nově narozeného festivalu je trochu jiný a to zejména záběrem hudebních žánrů, stává se spíše multižánrovým, stále však s důrazem na zachování vysoké umělecké úrovně.

Vystoupí umělci takových jmen jako je Ivo Kahánek, Jiří Bárta, Dasha, Jaroslav Uhlíř a své prostory nabídlo i město Rychnov nad Kněžnou a zámek Častolovice. Koncerty v těchto místech se promění v neobvyklý zážitek podtržený právě jejich neopakovatelnou atmosférou.

autor: jou
Spustit audio