Fenomén lávka, hradecká aréna bude až 3. září a 100 schodů na věž v Dobrušce. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Lávka v Hradci Králové. Jedna z nejdražších staveb svého druhu za 175 milionů korun budí vášně. Je to dobře? Zaslouží si stavba kritiku nebo i větší rozbor a trochu jiný pohled. Podle hlavního architekta města Petra Brůny je lávka fenoménem!

Krajskému městu podle něho dominují stavby architekta Josefa Gočára a Jana Kotěry, což znamená, že se Hradec Králové ani v minulosti nebál investovat. I proto se stal Salonem republiky. Sice nemůžeme dávat rovnítko mezi drahé a dobré, ale soudí, že v mnoha případech se bez peněz za dobré věci neobejdeme.

Čtěte také

Až 3. září se otevře nová multifunkční aréna v Hradci Králové, která bude primárně sloužit jako domácí stadión pro fotbalový klub. Původně počítala radnice s otevřením na konci července. Na zasedání zastupitelstva nový termín slavnostního otevření oznámila primátorka Pavlína Springerová z HDK. Minulý týden radnice uvedla, že stavbě stadionu může hrozit zpoždění. Stavební společnost Strabag to odmítla.

Stavbaři mají termín dokončení díla stanoven na 30. června. Otevření stadionu pro veřejnost připravuje radnice ve spolupráci s městským prvoligovým klubem FC Hradec Králové. Nyní na akci zastupitelé jednomyslně schválili výdaj 1,9 milionu korun jako novou položku rozpočtu města pod názvem Prezentace a propagace multifunkčního fotbalového stadionu.

Čtěte také

Vypravíme se do Dobrušky, druhého největšího města na Rychnovsku, které leží v krásné, malebné krajině a proslavil ho Jiráskův román F. L. Věk. Po podzimních komunálních volbách v minulém roce tam mají nového starostu Miroslava Sixtu zvoleného za Sdružení nezávislých kandidátů - Veřejnost pro všestranný rozvoj Dobrušky.

„Mám radost, že je Dobruška kulturním městem, nejsme pouze městem F. L. Věka, jak se říká. Organizujeme spoustu kulturních akcí,“ říká Miroslav Sixta, starosta Dobrušky.

autor: baj
Spustit audio

Související