Fasádu na domě znehodnotí mnoho faktorů. Jak se o ní starat? A jak dlouho by měla vydržet?

15. srpen 2022

Prach, řasy, plísně, či lidé a nevzhledné graffiti. Jak se o fasádu správně starat? Jak ji čistit? A co je to chytrá omítka? Ptali jsme se odborníka na fasády Tomáše Pošty.

Jaké funkce má plnit dobrá fasáda?
Fasáda, jak už sám název napovídá, je tváří domu. Zajišťuje ochranu domu před vnějšími vlivy. Určuje kvalitu fungování celého domu. Neméně důležité je hledisko estetické. Fasáda je přece kabát domu. V průběhu let se na fasádě usazují nečistoty – prach, saze ale i např. pylová zrnka. Dále pak jsou to nečistoty z komunikací – doprava (špinavá voda, bláto). Prachové částice usazené na fasádě se srážkovou vodou vytváří živnou půdu pro růst řas a následně plísní. Zašpiněná fasáda není hezká, navíc můžeme očekávat, že se na stěnách, kde je voda, vbrzku objeví řasy.

Čtěte také

Proč by se tedy měla fasáda udržovat a co se tou údržbou myslí?
Jako o každou část domu, tak i o fasádu se musíme starat. Chceme, aby fasáda domu byla dlouho hezká, dlouho čistá, bez řas a plísní, to vše s minimálními náklady. Vizuálně proto musíme kontrolovat stav fasády a hlídat čistotu, netěsnosti detailů, napojení, praskliny, výkvěty, řasy, plísně.

Měli bychom myslet na údržbu fasády už ve fázi projektu? Např. při stavbě nového domu?
Určitě je třeba již ve fázi projektu, výstavby zvolit některou z chytrých omítek, které májí samočistící povrch a účinnou ochranu proti růstu řas a plísní.

A co když máme na domě starou fasádu? Je to špatně?
Stará fasáda, pokud plní své funkce, nezatéká do ní, neodfukuje se, neodpadají kusy omítky na zem, není špatně. Trochu jinak je to u zateplené fasády. Tloušťky izolačních desek, používaných v zateplovacích systémech před 20 lety a dnes se diametrálně liší. Dříve to byly tloušťky 6 cm, 8 cm, dnes je to pro stejnou stavbu 14 nebo 16 cm. Pasivní stavby se izolují izolačními deskami v tloušťkách vyšších než 30 cm. Požadavky norem na tepelnou ochranu budov jsou rok od roku tvrdší.

„Vizuálně proto musíme kontrolovat stav fasády a hlídat čistotu, netěsnosti detailů, napojení, praskliny, výkvěty, řasy, plísně.“


Odborník na fasády Tomáš Pošta.

Kolik let by vlastně fasáda měla vydržet, aby se neztratila její funkčnost?
Evropská směrnice pro certifikaci zateplovacích systémů uvádí životnost 25 let. Vliv na životnost fasády má, a to nemalou měrou, kvalita nebo spíš nekvalita montáže zateplovacího systému. Zateplená fasáda, pokud je těsná, nezatéká do ní voda, není popraskaná, neodlupují se a neodpadávají její části plní svou funkci stejně jako když je nová. Důležitá je její funkce z pohledu norem pro tepelnou ochranu budov. To, co stačilo z pohledu tepelné ochrany budov před 20 lety, to dnes již nestačí.

Kdy je čas fasádu očistit? Jak to poznáme, že je správný okamžik?
Záleží na lokalitě, doporučuje se po 3 až 5 letech. Kdy očistit? No, když je fasáda špinavá. Určitě ne v zimě, aby fasáda mohla vyschnout. Běžně se dělá test čištění na malé ploše. Obecně se na čištění fasád používá tlaková čisticí technika se studenou nebo teplou vodou v kombinaci s fasádním čisticím prostředkem. Tlak vody do 100 barů, teplota do 40 °C, plochý vodní paprsek, ne bodový ani rotující vodní paprsek.

Čtěte také

A co čištění graffiti?
Bez preventivního antigraffiti nátěru – odstraňovač graffiti, tlaková voda, vyčistí se pouze nahrubo. S preventivním antigraffiti nátěrem hladký povrch – voda se saponátem, hadřík. Když je hrubý povrch – voda se saponátem, měkký kartáček, lépe talová voda do 70 barů, teplota do 30 °C

Můžeme zachránit starou fasádu? A jak na to?
Můžeme. Určitě je ale vhodné vědět, jaká tloušťka izolačních desek byla použita. Jestli přistoupit k sanaci vnějšího souvrství zateplovacího systému, (stěrka s perlinkou, hmoždinky, penetrace, omítka). Nebo přistoupíme ke zdvojení zateplovacího systému.

autor: zos
Spustit audio