Farmáři na Trutnovsku řeší další útok vlků. Tentokrát si šelmy vybraly daňky, pozabíjely polovinu stáda

7. červen 2019

Chovatelé daňků v Bernarticích na Trutnovsku přišli o zhruba desítku zvířat, tedy víc než polovinu stáda. Na svědomí je mají vlci. Do ohrady s dva metry vysokým plotem vyztuženým kari sítěmi se asi podhrabali.

Majitelé daňků nemají na rozdíl od chovatelů ovcí, krav nebo koz nárok na odškodnění, nejde totiž o hospodářská zvířata.

„Chytil, zabil, takhle vyvrhnul a šel pryč, nechal být. Já tomu říkám zabíjení pro zábavu,“ popisuje útok na daňky Dana Kučerová. Společně s manželem mají v svého domu na okraji Bernartic pro tahle zvířata čtyři a půl hektaru velký prostor, obehnaný přes dva metry vysokým plotem. Ten je někde kvůli nerovnostem terénu navíc zpevněný kari sítěmi. Na dvou místech je čerstvě podhrabaný, tak to dělají lišky, jezevci, a nebo právě vlci.

Farmáři na Trutnovsku řeší další útok vlků. Tentokrát šelmy zabíjely daňky

„Otázka, jestli je to od vlka. Ale je to čerstvý.“ Uvnitř pastviny našli majitelé zatím deset mrtvých zvířat. Mezi nimi i samici těsně před porodem. Její břicho je po útoku otevřené, mládě vytržené z dělohy leží asi deset metrů daleko. Vypadá, jako by jen spalo.

„Poprvé jsem se setkal s tím, že nedošlo k žádnému úbytku masa. U těch ovcí, co jsem viděl doteď, bylo vždycky vidět, že se vlci nažrali. Tady jsou ti daňci zakousnutí a někteří mají rozpárané břicho. Ale úbytek masa žádný,“ říká Jiří Hejna z Odboru životního prostředí městského úřadu v Trutnově. Potvrzuje, že s velkou pravděpodobností útočili vlci.

„Pravděpodobně ve smečce. To nebyl žádný ojedinělý vlk. Asi ne ani pár. Viděl bych to na víc kusů.“

Kolem Bernartic už vlci zabili desítky ovcí. Na daňky zatím neútočili

V okolí Bernartic, obce jen kousek od hranic s Polskem, řeší Jiří Hejma škody způsobené vlky od podzimu, letos zatím eviduje devatenáct zabitých ovcí, útok na daňky řeší poprvé. „Nesetkal jsem se s tím nikdy.“

O kolik zvířat Kučerovi ve skutečnosti přišli, ještě neví. V zalesněném terénu zatím napočítali z původních devatenácti kusů živých sedm, minimálně jedno z nich je navíc zraněné. Jestli přežije není jisté.

Za zabité daňky farmáři náhradu nedostanou

Přestože jde o farmový chov a zvířata byla zabezpečená, nemají jejich majitelé na žádné odškodnění nárok. Nejde totiž o hospodářská zvířata.

„Zákon v tuto chvíli proplácení škod ve farmových chovech neumožňuje,“ potvrzuje Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny. V připravované novele zákona by ale mělo být všechno jinak. Kromě náhrady škody ve farmových chovech by měli mít chovatelé mj. i nárok na proplácení výdajů za veterinární posudek nebo kafilerii.

Spustit audio

Související