Farmaceutická fakulta v Hradci Králové slaví 50. narozeniny. Její studium patří k nejtěžším u nás

3. duben 2019

Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové letos slaví 50. výročí založení. Český rozhlas Hradec Králové si tyto významné narozeniny připomeneme spolu se současným děkanem fakulty profesorem Tomášem Šimůnkem. 

Pane profesore, jestli se nepletu, vy jste v pořadí sedmým děkanem v čele fakulty za 50 let její existence.
Ano, je to tak, jsem sedmý děkan. Prvním byl pan profesor Květina přesně před 50 lety. A já jsem sedmý v pořadí.

prof. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Můžeme také připomenout, že vaším předchůdcem byl současný hradecký primátor, profesor Alexandr Hrabálek.
Ano, on byl osm let děkanem.

Naše studium je jedno z nejtěžších. Jeho součástí jsou složité věci, které se musíte nejen naučit, ale také je pochopit a aplikovat.
prof. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph.D., děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové

Jak to vše vlastně začalo? Vy jste zmínil profesora Květinu. Proč je vlastně fakulta farmacie tady v Hradci Králové?
Před 50 lety byla taková situace, že se federalizovalo Československo. V té době byla jediná Farmaceutická fakulta v Bratislavě a tehdy vznikla Česká republika. Zjistilo se, že v českých zemích není vysoká škola farmacie a hledalo se vhodné místo. V Praze nebyly prostory, tak se hledalo v dalších městech, zvažovala se například Olomouc nebo Jihlava. A nakonec to dopadlo dobře pro nás v Hradci Králové.

Farmaceutická fakulta v Hradci Králové chce pěstovat léčebné konopí

02982534.jpeg

Už přes půl roku je v Česku marihuana legálním lékem. V lékárnách ji ale ještě neseženete, protože žádná firma nemá potřebné povolení k jejímu dovozu, které chybí i případným tuzemským pěstitelům. Státní ústav pro kontrolu léčiv začne vydávat licenci pro pěstování léčebného konopí až na jaře příštího roku a požádat o ni chce i Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Kdo byl tedy pan profesor Květina, který stál u zrodu této fakulty v Hradci Králové?
Pan profesor Květina tehdy působil na Lékařské fakultě tady v Hradci Králové na farmakologii. A byl jedním z těch, kteří fakultu založili s tím, že se naše fakulta měla v onom roce 1969 dva základní zdroje. A to byla hradecká Lékařská fakulta a potom Farmaceutická fakulta v Bratislavě. Profesoři z těch dvou fakult tehdy stáli u založení nové fakulty.

Na to jsem se chtěl zeptat, kde se bere i profesorský sbor, když začíná nová fakulta.
Jinak to nejde, než využít zdroje z jiných fakult a škol.

Co žáci a studenti? Byl zájem o studium farmacie v Hradci Králové?
Určitě byl. Opravdu to byl velký skok a dobré zlepšení možností pro studium, protože jediným místem ke studiu tohoto oboru byla Bratislava. Takže čeští studenti nemuseli tak daleko cestovat.

Studenti Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy

V prvopočátcích výuky v Hradci Králové byly údajně takové partyzánské podmínky pro fakultu. Protože se učilo snad na 16 různých místech. Je to tak?
Fakulta neměla na začátku žádnou vlastní budovu, takže se opravdu učilo ve vypůjčených místnostech a budovách. Vím, že dokonce i v Semtíně v chemických závodech nějaká praktická cvičení probíhala. Potom v průběhu 70. let byly získávány první budovy a v roce 1980 byla otevřena dnešní severní budova. To základ našich dvou budov, které máme v současné době v ulici Akademika Heyrovského v Hradci Králové.

Studenti Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy

Co vás pane profesore přivedlo ke studiu farmacie?
To je zajímavá věc, já jsem nijak netoužil po tom být lékárníkem, ale zajímaly mě vždy přírodní vědy na gymnáziu, biologie a chemie. Tak jsem zvažoval, že půjdu na Přírodovědeckou fakultu, na chemii. A pak jsem dospěl k názoru, že farmacie je taková dobrá kombinace přírodního vzdělání. Člověk může se uplatnit ve výzkumu, v různých oblastech a zároveň má jistotu dobrého zaměstnání. Tedy tato kombinace přírodních věd a jistoty uplatnění mě přivedla k farmacii a přivádí i dnes spoustu dalších studentů. Když se jich ptáme proč, tak je to velice často právě tato kombinace.

Vy jste stál někdy osobně za pultem někde v lékárně nebo se spíš soustředíte na vědu a výzkum?
Já jsem od promoce a od své půlroční praxe, kdy jsem byl za tárou, jak my říkáme onomu lékárenskému pultu, naposledy stál před nějakými 20 lety. Od té doby jsem pouze na té druhé straně. Sleduji, jak si naši absolventi vedou.

Studium Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy patří k nejtěžším v celé České republice

V roce 1969, kdy pan profesor Květina zakládal fakultu, studovalo v prvním ročníku tuším 51 studentů.
Ano, dnes už jich bereme mnohem více. Bereme téměř 300 studentů do studijního programu farmacie s tím, že po pěti letech nám jich absolvuje a promuje kolem 180.

Někde jsem četl, že v současné době studuje u vás celkem 1397 prezenčních studentů, platí to?
Platí to.

Co všechno se dá v rámci Farmaceutické fakulty v Hradci Králové studovat?
Samozřejmě kromě našeho hlavního studijního programu, takové naší vlajkové lodi farmacie, je to studijní program zdravotnická bio analytika, což je pro laboratorní pracovníky v různých zdravotnických laboratořích, biochemických, hematologických. A potom máme celou řadu doktorských studijních programů, kde nabízíme určitou vědeckou přípravu těm, kteří by se chtěli věnovat vědě a výzkumu. A mohou tedy různé doktorské programy u nás ještě studovat.

Kvetoucí rozárium Zahrady léčivých rostlin, to je ukrytý poklad v centru Hradce Králové

Rozárium v Zahradě léčivých rostlin FF UK v Hradci Králové

Zahrada léčivých rostlin Farmaceutické fakulty UK v Botanické ulici v Hradci králové se může stát vašim oblíbeným odpočinkovým místem. Její krása zatím zůstává tak trochu skryta, i když je veřejnosti volně přístupná každý rok od dubna až do konce října. A co tam najdete? 

Také jsem slyšel, že i laická veřejnost má u vás dveře otevřené. Je u vás možnost studia léčivých rostlin, je to tak?
Ano, v podstatě je to zajímavý specializační obor pro lidi, kteří mají zájem o léčivé rostliny. Mohou se přihlásit k dvouletému, takovému večernímu studiu léčivých rostlin. A potom především pro seniory máme univerzitu třetího věku, která nabízí jednou za týden odpolední přednášky pro veřejnost. Týká se to především léků, ale i dalších oblastí.

Když jsme zmínili ony léčivé rostliny, tak musíme připomenout, že součástí fakulty je také zahrada léčivých rostlin.
Ano, máme zahradu léčivých rostlin, která bude slavit 50. výročí příští rok. Ona byla založena rok po naší fakultě. To je věc, která nám dělá velkou radost. Chtěl bych pozvat všechny posluchače do naší zahrady. Je v Botanické ulici, kousek od Brněnské ulice, ne všichni Hradečáci vědí, že takovou zahradu v Hradci mají. A že je pro ně otevřená zadarmo vlastně kdykoliv ve všední dny i o víkendu. Mohou se tam přijít podívat. Je ta krásná zahrada krásná, vedoucí Ing. Chlebková se o ni moc hezky stará. Opravdu je to hezká věc.

Univerzita Karlova - kampus v Hradci Králové

Studium farmacie je samozřejmě velice náročné, protože se potom jedná o velmi zodpovědnou práci. Protože jde o zdraví lidí.
Ano, naše studium se těžko srovnává. Ale víme od našich studentů, kteří třeba zkusili i jiné studium, tak opravdu potvrzují, že naše studium je jedno z těch nejtěžších, které si mohou vybrat. Protože je tam spousta chemie, která je těžká a musí se nejen naučit, ale i pochopit. Je tam spousta biologických lékařských věcí, které se musí naučit a zase pochopit a umět potom nějakým způsobem aplikovat. Takže dáváme šanci relativně většímu počtu studentů. Opravdu z nějakých 200, které jsme brali před lety, jich teď přijímáme do farmacie zhruba 300, ale fakultu absolvuje jen nějakých 60 až 70 procent.

Čtěte takéFarmaceutická fakulta Univerzity Karlovy

Zůstanou samozřejmě ti nejlepší, kteří zvládnout studium. Jak si 50. výročí založení připomenete u vás na fakultě?
Budeme pořádat celou řadu různých akcií, odborných konferencí a dalších. Nicméně vrcholem oslav by měl být v říjnu Den otevření dveří a pro naše absolventy i širokou veřejnost společenský večer, který plánujeme v PETROF Gallery. Tam bychom chtěli naše výročí oslavit. Mimochodem, paní Petrofová je naše absolventka. Málokdo ví, že ona studovala farmacii.

prof. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

My moc gratulujeme k 50 letům farmacie v Hradci Králové a přejeme co nejlepší studenty. Kteří vám, pane děkane, budou dělat radost, když se za nimi přijdete do lékáren podívat.
Určitě, moc děkuji. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související