Farmaceut na cestách. Nejen do Afriky s vítězem soutěže Cestopis roku 2021 Stanislavem Havlíčkem

Stanislav Havlíček je dalším z vítězů soutěže o Cestopis roku, který je mým hostem v pořadu Na cestách. Lékárníka, který získal Cenu Hanzelky a Zikmunda za rok 2021, jsem potkal poprvé při vyhlášení už čtvrtého ročníku soutěže na zámku v Dobříši. 

Ale rozhovor, který na vlnách Českého rozhlasu vysíláme v premiéře 16. května, jsem zaznamenal později v Plzni, kde jsme si se Stanislavem Havlíčkem povídali nejen o knize a misi v uprchlickém táboře v Bangladéši.

Hradec Králové i Kuks

Absolvent Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové, doktor farmacie Stanislav Havlíček je nejen zkušený lékárník, ale už také mediálně "protřelý" autor. Nicméně studia v Hradci jsme pochopitelně v rozhovoru vynechat nemohli, tak jako připomínku barokní lékárny v hospitalu Kuks.

Stanislav Havlíček, kniha Syn Buvola

Ostatně poslechněte si na rozhlasových vlnách sami, jaké vzpomínky na tato místa má vítěz soutěže o nejlepší cestopis za rok 2021.

Farmaceut na cestách

Čtěte také

Mise v Jižním Súdánu, poté v Bangladéši a Jemenu - to jsou destinace, kde také působí mezinárodní týmy projektu Lékaři bez hranic a kde potřebují i zkušené odborníky oboru farmacie. K nim můj host u mikrofonu pořadu "Na cestách" rozhodně patří.

Zmíněné tři destinace, ve kterých mimo jiné pracoval Stanislav Havlíček, poskytují určitě dostatek témat pro autora, který dokáže popisovat velice zajímavě, poutavě i s nadhledem zážitky nejen profesní. A tak vítězná kniha "Hlas větru" ze soutěže Cestopis roku 2021 o misi v Bangladéši není jediným autorským počinem Stanislava Havlíčka.

Zážitky z působení v Jižním Súdánu popsal například v knize Syn buvola.

Lékárník s kytarou a rajčaty

Jaké to je, když farmaceut, účastník mise Lékaři bez hranic, musí odhadovat, jaké léky budou potřeba při operacích nebo při následném léčení, když ví, že jeho objednávka dorazí na místo někdy i za půl roku? Čím si v prakticky uzavřeném prostoru nemocničních areálů lidé na podobných misích zpříjemňují dny?

Bangladéš

Dozvíte se, že Stanislav Havlíček vsadil třeba v Africe na rajčata před svým domkem z hlíny a pak také na kytaru.

Podivuhodné postupy a povinná dovolená

Rozhlasové cestování s farmaceutem Stanislavem Havlíčkem, už čtvrtým vítězem soutěže o Cenu Hanzelky a Zikmunda - Cestopis roku, vám poodhalí i některé podivuhodné terapeutické postupy. A dozvíte se, kde byl můj host u mikrofonu jako turista na předepsané dovolené po třech měsících mise v Africe.

Čtěte také

Čeká vás zkrátka tentokrát hodně netradiční cestování. Nejen se zkušeným lékárníkem, ale i někdejším šéfem lékárnické komory a představitelem lékárníků v jejich svazu v EU. Stanislav Havlíček je totiž farmaceut často na cestách. A tak jsem rád, že si jako poslední vítěz soutěže o Cestopis roku udělal čas i na posluchače Českého rozhlasu.

Připomenu jen, že nejnovější vydání pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" a hostem Stanislavem Havlíčkem (včetně odhalení tradičních "překvapení" z kufříku) si můžete naladit v pondělí 16. května po 18. hodině na Českém rozhlase Hradec Králové a Českém rozhlase Pardubice. Nebo si ho najít v našem rozhlasovém audioarchivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související