Farma Kozodoj na okraji Karlových Varů učí děti a pomáhá hendikepovaným. Lidem i zvířatům

7. červen 2022

Malebné údolí řeky Rolavy spojující Starou a Novou Roli na Karlovarsku je doslova stvořené k výletům do přírody. Okolní krajinu si můžete projet na kole po oblíbené cyklostezce nebo se projít po naučné stezce a cestou navštívit malou rodinnou farmu Kozodoj.

Farma Kozodoj na okraji Karlových Varů plní funkci ekocentra. Návštěvníky jednak učí vztahu k životnímu prostředí, jednak se stará i o komunitní rozvoj. Chová celou řadu domácích zvířat, která slouží především pro terapeutické účely a pomoc hendikepovaným dětem i dospělým.

„Začali jsme ekologickou výchovou dětí, přidali jsme zájmové kroužky, brali jsme sem hendikepovaná zvířata a zjistili jsme, že bychom to mohli propojit i s hendikepovanými lidmi. Dnes zaměstnáváme v chráněných místech lidi, kteří mají nějaké zdravotní znevýhodnění. Hodně se specializujeme na psychické poruchy,“ říká zakladatelka farmy Pavlína Štyndlová.

Kozodoj pořádá také celou řadu programů a vzdělávacích akcí. Provozuje rovněž bistro Osvěžovna. A právě Osvěžovna je startem jedné ze dvou naučných stezek, která kolem farmy vede. Kvízová stezka má podtitul „Za zvířátky do pohádky“ a je určená především dětem.

Informační tabule na stezce jsou dvojjazyčné

Dvoukilometrový okruh čítá deset zastavení s herními prvky a interaktivními tabulemi, které nenásilnou formou seznamují děti s environmentální výchovou. Na cestu si můžete v Osvěžovně vyzvednout mapu, do níž se zapisují splněné úkoly.

Druhá naučná stezka vás provede po 3,5 kilometrové trase ze Staré Role do Nové Role údolím řeky Rolavy, v jejíchž meandrech nachází útočiště lesní zvěř, ptáci i obojživelníci. Podél stezky se rozkládají také pastviny, na nichž Kozodoj chová například koně a krávy. Na 18 informačních panelech se dozvíte zajímavosti o historii obou obcí, nerostném bohatství, místních biotopech i farmě Kozodoj. Trasa je nenáročná, vede převážně rovinatým terénem po zpevněné písčité nebo místy asfaltové cestě.

Malá vodní elektrárna v karlovarské městské části Stará Role
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.