Farma Dubno u České Skalice děkuje za vánoční nadílku. Co všechno lidé zvířátkům pod strom donesli?

21. prosinec 2020

Farma Dubno u České Skalice uspořádala vánoční nadílku pro zvířata. Lidé si během dne mohli udělat procházku přilehlým lesem, po cestě si prohlédnout živý betlém a zaposlouchat se do zvuků koled. Zároveň mohli zvířátkům přinést různé dobroty, o které byla letos na farmě kvůli koronavirové situaci nouze.

Čtěte také

Vidíme, že je tu koš plný už nakrájených a připravených jablíček. V druhé tašce je co?
„Chleba, mrkev, vločky. A pro Bertíka, což je polární liška, jestli může, nějakou křupavku," říká Dana, zástupkyně celé výpravy z Náchoda.
„Jsme tady letos poprvé."

Jeden mladý kolektiv jsme potkali hned u příjezdu na farmu Dubno. A teď přicházíme po cestě k místu, kde hoří oheň, slyšet je muzika. Venku před farmou je živý betlém.

Procházka přírodou a vánoční nadílka zvířátkům

Jdeme za roh farmy, kde je živý betlém. Zdeněk Hovádek je tu právě s pejskem. Kochá se atmosférou. To je taková už zdejší tradice.
„Krásný dobrý den přeji, v prvé řadě. Ano, je to již tradice, devátým rokem. Je to taková toulka přírodou s tím, že máme venku všechna zvířátka. Je jich trošičku víc než obyčejně přes rok. Vždy vytáhneme i ta, co máme normálně skrytá."

Čtěte také

Letošní rok je ovšem hodně jiný než ten předchozí.
„Trápí nás, jako všechny, veškeré nařízení a v podstatě vůbec nevíme, co můžeme a co ne. To je největší problém. Stále to sledujeme, dokonce jsme si to i vytiskli, máme to tam na dveřích."

„Je to v podstatě tak, že u nás tato akce slouží jako uvědomění si těch nejmladších generací, že vždy v prvé řadě bylo důležité obstarat zvířata a až potom byli na řadě lidé. To u nás funguje každý den, že nejdříve dostanou najíst zvířátka a pak teprve my. Chceme lidem ukázat aspoň na ty svátky, že nejdříve popřejeme zvířátkům a potom sobě."

Vánoční nadílka zvířátkům na farmě Dubno u České Skalice je jednodenní akce. Kdo by je ale chtěl podpořit, tak může kdykoliv během celého roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.