Fara v Dubenci hostila velení rakouské armády, dnes je centrem gastronomických zážitků

S Habadějem celé prázdniny mapujeme místa, kde se dobře vaří. Dnes jsme zamířili na Trutnovsko, do malebné obce Dubenec. Naproti kostelu svatého Josefa, který je chráněnou kulturní památkou stojí budova fary. Dnes už neslouží církvi, ale všem, kteří mají rádi dobré jídlo a hledají v Podkrkonoší příjemné zázemí. 

Fara byla založena v roku 1756 a v historii farní budovy je významný především rok 1866, kdy ve válce Rakouska s Pruskem byla nakrátko sídlem hlavního stanu rakouské armády. Pobýval tady princ Leopold a princ Vilém, vrchní velitel rakouské armády, polní zbrojmistr rytíř Ludvík von Benedek, i řada rakouských generálů.

Fara v Dubenci je centrem gastronomických zážitků a relaxace

Fara, hospodářské budovy i kostel byly přeplněny vojskem. Podle historiků byla dubenecká pole určena jako místo bitvy, ale díky chybě ve velení rakouské armády se stalo, že obec byla plánované bitvy ušetřena. Farní budova sloužila jako lazaret a farář tady ošetřoval nemocné vojáky.

Fara v Dubenci je centrem gastronomických zážitků a relaxace

„Dnes je Fara centrem gastronomických zážitků, relaxace, zázemím pro firemní akce, svatby a také dobrým výchozím bodem pro výlety po okolí," říká majitel penzionu Fara Milan Paclík.

V penzionu Fara si pochutnáte na jídlech našich babiček i na moderní, evropské kuchyni. Upřednostňují tady regionální kuchyni Podkrkonoší a menu obměňují podle ročních období tak, aby tu host našel vždy něco zajímavého a lákavého.

Dubenec je také dobrým výchozím bodem pro výlety o okolí. Ať už na Kuks, do Braunova betléma a nebo na Zvičinu.

Recept na tatarák z lososa, avokáda a manga
Suroviny: filet z lososa /120g/, limetka, šalotka, zralé avokádo, mango, 5 sušených rajčat, pepř, sůl
Postup: Filet z lososa nakrájíme nadrobno, opepříme, osolíme, zakapeme limetkovou šťávou. Mango oloupeme, půlku plodu najemno nakrájíme a smícháme v misce s nadrobno nasekanými sušenými rajčaty. Na jednu porci stačí pět plátků rajčat. Zralé avokádo zbavíme pecky, nakrájíme najemno a smícháme s šalotkou, kterou také jemně nasekáme. Připravím si kulaté tvořítko a vrstvíme na sebe. Začneme mangem, navrch dáme avokádo a nahoru jde losos.

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související