Famózní ořechové rohlíčky se žloutkovým krémem máčené v čokoládě od Marie Daňkové ze Sedletína

Tyhle ořechové rohlíčky s krémem a čokoládou se vám rozpustí v ústech a ještě dlouho potom zanechají nádherný pocit blaženosti. Upekla a nazdobila je Marie Daňková ze Sedletína na Vysočině. Musíte si je udělat, abyste věděli, jak chutná dokonalost.

Ingredience
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g strouhanky
  • 300 g moučkového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 2 vejce
  •  
  • Na krém:
  • 4 žloutky
  • 2 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 600 g másla
  • 5 panáků rumu (dle chuti)
  • 300 g čokoládové polevy

Postup

Nejdříve si smícháme strouhanku s jemně umletými vlašskými ořechy. Přidáme moučkový cukr, vejce a hladkou mouku.

Potom směs promícháme lžící, poté rukama. Bude z toho nejprve jakási drobenka, kterou zcelíme propracováním těsta na vále. Pracujeme krátce a rychle, aby se těsto nespařilo.

Ihned vyválíme pomocí válečku placku silnou asi 3–4 mm. Vykrajovátkem ve tvaru rohlíčku vypichujeme kýžené tvary a klademe v mírných rozestupech na plech s pečicím papírem.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C zhruba 8 minut. To, že jsou hotové, poznáme podle toho, že okraje začnou zlátnout a povrch bude ještě lehce měkký. Rohlíčky sejmeme z plechu a přendáme je na tác. Po zchladnutí ztvrdnou. To ovšem nevadí, díky budoucímu krému po třech dnech zase změknou.

Na krém si dáme do rendlíku 4 žloutky, 2 celá vejce a 4 lžíce moučkového cukru. Rendlík ponoříme do hrnce s vroucí vodou. V této vodní lázni šleháme suroviny tak dlouho, až vznikne hustší pěna.

Do vychladlé pěny si nakrájíme změklé máslo po kouskách a mixérem zašleháme do hladkého krému. Během šlehání přidáváme i rum.

Žloutkovým krémem si naplníme cukrářský sáček s obyčejnou hubičkou. Krouživým pohybem vytváříme vlnky, kterými zakryjeme každý upečený rohlíček. Ihned vkládáme do mrazáku na zhruba 15 minut, aby krém zatuhl.

Po zchladnutí vezmeme rohlíček za spodní část a krémem dolů ho smočíme v rozpuštěné čokoládě. Otočíme krémem navrch a necháme zatuhnout na tácu s alobalem. Lze je jíst ihned, ale je lepší, nechat je tři dny rozležet.

Marie Daňková

Recept podědila po mamince. Pokračuje tak v rodinné tradici pečení ořechových rohlíčků. Maminka pekla často na svatby, byla to kuchařka, vařila i u pánů na zámku.

U paní Daňkové jsme prožili jídlem oplývající odpoledne. Nabídla nám vlastní kynuté bochánky s pomazánkou nazvanou „sloní žrádlo“, buchtu s ovocem, krémem i šlehačkou. K obědu se podávala polévka s drožďovými knedlíčky a řízky s bramborovým salátem. Dokonalé pohoštění. Byla i příležitost si popovídat a zasmát se.

Marie Daňková a Patrik Rozehnal