Famílie je první kolektiv, ve kterém se člověk učí žít. Omeletky s Halinou Pawlowskou

6. červen 2021

Někdo je spíš týmový hráč, někdo raději sólista. Bez kolektivu ale žít nejde. Téma kolektiv se stalo náplní dnešních Omeletek. A protože je sezóna chřestu, prozradí Halina Pawlowská i recept na chřestový salát.   

Jan Masaryk pravil: Famílie je první kolektiv, v kterém se člověk učí žít. Slovo kolektiv mne upřímně řečeno ale děsí, přiznává Halina Pawlowská.

Pronásleduje mne od dětství, vyskytovalo se totiž v každém posudku. V tom ze druhé třídy bylo napsáno: Je velmi oblíbená v kolektivu. Nevím, jak na to má třídní učitelka přišla. Byla jsem bojácné dítě, které denně před školou z nervozity zvracelo.

Chci se porovnávat s těmi nejlepšími

O tom, zda je spíš týmový hráč, anebo sólista, popřemýšlela v Omeletkách zpěvačka Jitka Zelenková.

Vlastně nevím. V prvé řadě jsem rozpolcený blíženec, takže jsem asi od všechno trochu. Hlavně díky spolupráci s kapelou jsem naučená být součástí týmu, podřídit všechno společnému výsledku, nehrát jenom na sebe. Zároveň mám ale touhu se prosadit. Je ve mně přirozená soutěživost a chci se vždycky porovnávat s těmi nejlepšími. Ostatně kde jinde tříbit své dovednosti než v kolektivu, od kterého se učíte.

Užrat kolektiv se vyplácí

Se svým vztahem ke kolektivu se svěřil i kuchař a producent Ivan Vodochodský. Jsem kolektivní, ačkoli jsem si myslel, že jsem sólovým hráčem. Časem jsem se ale utvrdil v tom, že bez kolektivu bych nebyl vůbec nic. Ať to bylo ve škole, v kuchyni v Alcronu, v divadle nebo teď při psaní scénářů. Vždycky je to kolektivní práce.

Když jsem byl mladší, býval jsem v kolektivu nesmělý, než jsem pochopil, že správná cesta, jak v kolektivu zakotvit, je kolektiv užrat. Já těm lidem vařím, vytvářím krásnou kolektivní atmosféru a pak naše spolupráce funguje,“ směje se.

Afrodiziakální chřestový salát

Halina Pawlowská miluje chřest, a proto dnes ještě nabídne recept na rychlý chřestový salát. Zelený chřest musíte povařit jen chvilku, aby byl sice měkký, ale ještě křupal. Pak stačí jen přidat vajíčka uvařená natvrdo, mladou cibulku i se zelenou natí, cherry rajčátka, pár listů ledového salátu, sůl, pepř, hořčici, cukr, trochu octa a majolku.

A protože chřest patří mezi afrodiziaka, platí jedna velice jednoduchá rada: Když má tvoje láska kvést, nacpi do něj chřest!

V Omeletkách ještě zazní povídka posluchače Milana Jakubíka Starci na chmelu. Se svým zážitkem, jak příšerně proběhlo první rande s jeho vyvolenou, se svěří David Kraus. Filmové tipy nabídne herec Vašek Šanda. 

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související