Falešný kominík se objevil v Borovničce na Trutnovsku. Podle policie by se lidé měli mít na pozoru

5. březen 2020 09:42

Na Trutnovsku se objevil falešný kominík. O peníze už připravil starší ženu z obce Borovnička nedaleko Dvora Králové nad Labem. Případ šetří trutnovská policie. Vedení obce varovalo obyvatele a také sousední vesnice, aby se měli na pozoru a lidé se pokaždé ujistili, že skutečně jde o kominíka nebo jiného řemeslníka. 

Čtěte také

Podvodník si měl vybrat dům na okraji obce, který stojí na samotě a v něm bydlí starší žena.

„On jí namluvil, že jí vyřídí nějakou dotaci na vyvložkování komínu, která úž tedy proběhla. Jakým způsobem z paní vymámil onu informaci, že vyvložkování už proběhlo, to je těžko říct," popisuje nezávislá starostka obce Petra Macáková pravděpodobný průběh nezvané návštěvy.

„Přijali jsem jedno oznámení od starší ženy, seniorky z Královédvorska, která nám oznámila, že vyplatila kominíkovi zálohu 15 tisíc korun. Není teď zcela jasné, za co přesně to bylo. Zřejmě za revizi vyvložkovaného komínu," říká mluvčí trutnovské policie Lukáš Vincenc.

Vedení obce okamžitě tuto informaci rozšířilo, aby všechny obyvatele varovalo

„My jsme poslali informační SMS zprávy, napsali jsme příspěvek na facebook, kde jsme prosili, aby lidé informovali i své rodiče a prarodiče. A starší lidi, kteří žijí sami a víme, že se nedostanou k těmto informačním kanálům, tak ty jsme se snažili varovat osobně hned druhý den," vysvětluje starostka.

Kominík (ilustrační foto)

Podle ní bylo důležité, aby se lidé o podvodníkovi dozvěděli, co nejdřív.
„Aby byli připraveni. Aby věděli, že se takové podvody dějí a nedůvěřovali každému."

„V této chvíli nemáme stanovenou právní kvalifikaci a případ nadále prověřujeme," uvedl Lukáš Vincenc.

Čtěte také

Varování se objevilo i na webových stránkách některých okolních obcí. Lidé by se podle policistů měli mít na pozoru.

„Určitě je na místě upozornit lidi, aby si chránili svůj majetek a peníze. A nevypláceli peníze podvodníkům. Vždy je lepší s platbou počkat a prověřit si, zda se skutečně jedná o pravého řemeslníka, v tomto případě tedy kominíka. Vždy jde platbu provést dodatečně," radí všem Lukáš Vincenc.

Falešný kominík se měl v poslední době objevit také na Semilsku. Jestli spolu tyto dva případy souvisí, ukáže až policejní vyšetřování.

Spustit audio

Související