F. A. Brabec: Chci natočit film podle knihy Gump – pes, který naučil lidi žít

19. květen 2020

Kameraman a režisér František Antonín Brabec je podepsán pod mnoha úspěšnými českými filmy od Času sluhů přes Krále Ubu až po filmovou báseň Máj. Za nejlepší kameru získal již třikrát cenu Český lev. Je také autorem desítek reklamních spotů a mnoha hudebních videoklipů našich zpěváků.

Vybrat film, který považuje F. A. Brabec za svůj nejúspěšnější, je pro něj složité: „Je to těžké, třeba takový Král Ubu byl můj debut a hned získal Českého lva za kameru, hudbu a výtvarný počin. Potom jsem, místo komedie z moravské vesnice, natočil filmovou adaptaci Kytice. Nebyl to konvenčně komerční film, a tak mě jeho úspěch mile překvapil. S Bolerem jsem přivedl na svět další mé filmové dítě. Asi mohu říci, že vždy mám nejraději to poslední,“ říká Brabec.

Nezbytnou součástí filmového průmyslu je casting, tedy výběr herců. Ten považuje F. A. Brabec za krásnou věc, kterou vždy žije dvacet čtyři hodin denně: „Můžu si rozhodnout sám, kdo v mých filmech bude hrát. V tom mi producenti dávají volnou ruku. Například, když se natáčel Máj, tak jsem jel tramvají na casting na roli Jarmily. A ještě než jsem vystoupil, už jsem viděl, jak se klikatí fronta dívek. Sešlo se jich tam asi pět set. No a s každou jsem promluvil minimálně dvě nebo tři věty a doma se probíral všemi jejich fotografiemi,“ popisuje režisér.

Reklamní spot je výzva

Mimo filmovou tvorbu se F. A. Brabec věnuje také tvorbě reklamních spotů, natočil jich už celou řadu. V devadesátých letech se s Janem Svěrákem začal učit řemeslu právě na natáčení reklam a stále ho to moc baví: „Nejsou to pro mě jenom složenky, ale hlavně zážitek. Do třiceti vteřin musíte vměstnat propagaci a ještě to udělat výtvarně dobře. Pro mě to je to vždy výzva, zda to dokážu. Udělat z nějakého výrobku něco výjimečného, to mě jako kameramana vždycky bavilo. Možná jsem více kameramanem než režisérem,“ usmívá se Brabec.

Gump – pes, který naučil lidi žít

Gump – pes, který naučil lidi žít

F. A. Brabec vytvořil pro mnoho českých zpěváků desítky hudebních videoklipů. Ten nejnovější se jmenuje ‚Protože to nevzdám – Gump‘ a natočil ho pro Olgu Lounovou: „Olga Lounová za mnou přijela s autorem knihy Gump – pes, který naučil lidi žít, Filipem Rožkem a chtěli natočit klip k písni, kterou Olga ke knize napsala. Do Gumpa jsem se okamžitě začetl a hned volal Filipovi, že bych na základě tohoto příběhu chtěl natočit film. Věřím, že se nám to podaří,“ věří Brabec.

Videoklip písně Protože to nevzdám je společně s knihou Gump projektem organizace Se psem mě baví svět. Výtěžek projektu, jehož jednou z hlavních organizátorek je i redaktorka Českého rozhlasu Veronika Hájková, jde na pomoc opuštěným a týraným psům.

Jaké filmy patří podle F. A. Brabce mezi TOP 10 nebo proč vyhlásil deset let smíchu, i to se dozvíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.