Expedice Apalucha aneb dovolená tatínků s dětmi podobně jako ve filmu S tebou mě baví svět

26. červenec 2022 08:46

V jednom z kempů na Jičínsku táboří neobvyklá, zhruba třicetičlenná parta lidí. Jde o tatínky a jejich děti. Jak vypadala taková dovolená ve filmu S tebou mě baví svět víme všichni. A po jeho vzoru už několik let jezdí pánové ze Stěžer na Královéhradecku se svými potomky pod stan do různých kempů. 

Název každoroční akce je stejný jako ve zmíněném filmu - Expedice Apalucha.

Čtěte také

„Tomíku, neřízneš se?“ Teď si marně vzpomínám, co si ve filmu S tebou mě baví svět při expedici Apalucha připravovali k večeři. Buřty to ale určitě nebyly. „Co já si pamatuji, tak to byl určitě čaj a večer se v tom potom někdo vykoupal, usmívá se Milan Malý, jeden z tatínků.

Právě dozoruje a ostřížím zrakem kontroluje osmiletého Tomáše, jak krájí buřty. Už to někdy dělal? „Ještě zatím ne, teď je to poprvé.

„Včera pršelo a počasí nám úplně nepřálo, tak buřty, které už měly být k večeři včera, jsou až dnes. Ale myslím si, že nám to jde úplně skvěle, doplňuje Milan Malý.

Dalšího taťky, Honzy, se ptám, kolik je tu vlastně dětí? „My nemáme spočítané děti. Protože potom nejsme vůbec ve stresu, že nějaké chybí. A teď, když se ptáte a nutíte mne to spočítat, tak se právě dostávám do stresu. Protože přesný počet opravdu nevím. Já jen vím, že mám dvě.

Když to nevědí tatínkové, tak se zeptám samotných dětí. Kolik tady máš kamarádů? „Tak to úplně nevím, protože jsem přijel teprve dnes.

Nikdo neví, kolik je tu tatínků ani dětí

Jedno je ale jisté, že tady není žádná maminka. „To je tatínkovská Apalucha.

Čtěte také

Milane, co vám tahle dovolená dává? „Scházíme se tady, protože nás to neskutečně baví. A baví nás to spolu už dlouhodobě. Ovšem hlavní je, že to nebaví jen nás, tatínky, ale především naše děti. Protože si myslíme, když děti opustí svůj běžný komfort, tak poznávají něco úplně nového.

„Dnes jsme šli pochod z Pecky do Nové Paky, něco přes 7 kilometrů. A myslím si, že si to děti náramně užily, říká Milan Malý.

Děti, teď mi ale řekněte, jak to tady máte s jídlem? Netrápí vás někdy hlad? „Vůbec ne, máme k snídani párky. A včera jsme měli smažák spolu s hranolky. Takže to byla dobrota.

Čtěte také

A jak to je s hygienou? Je mi jasné, že tatínkové se umí postarat, ale přeci jen. „Je tady koupaliště a to nám stačí.

Spí se ve stanech. Jak to máte rozdělené? „Každá rodina si vezme svůj stan, postaví si ho a potom v něm spí. V každém stanu jsou buď dvě děti nebo jen jedno.

Tak to bychom se možná i nakonec dopočítali, kolik vás tady opravdu je. „To byste se musela zeptat tatínků, kolik mají vlastně dětí.

Takže účastníků letošní expedice Apalucha bude přibližně něco okolo 32.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související