EXKLUZIVNĚ: Ostatky biskupa Krejčího se vrací do hrobky v Turnově. Co předcházelo pietnímu aktu

20. září 2021

Málokdo ví, že pod ústředním křížem turnovského hřbitova Panny Marie je hrobka jedné z významných osobností 19. století, rodáka z Březiny, biskupa Františka Petra Krejčího, který měl k Turnovu vřelý vztah. Hrobka však byla v roce 2020 poškozena a ostatky musely být exhumovány. Český rozhlas Liberec měl exkluzivní možnost být při uložení ostatků do nové rakve a seznámit se výsledky antropologických výzkumů.

30. června 2020 musely být kvůli poničení hrobky exhumovány kosterní pozůstatky biskupa Petra Františka Krejčího, který na své výslovné přání spočívá v Turnově. Po více než roce byla tato významná osobnost 19. století v antropologickém oddělení Národního muzea uložena do nové rakve.
Exkluzivně u toho byl redaktor Jaroslav Hoření, který byl také u exhumace, po které začala oprava hrobky. Poslechněte si reportáž.

21. září 2021 se od 15 hodin uskuteční pietní obřad, který povede litoměřický biskup Mons. Jan Baxant a rakev a schránka na oděv budou zpět uloženy do hrobky. Obřad se bude konat přímo u centrálního kříže městského hřbitova a jen za nepříznivého počasí se přesune do kostela Narození Panny Marie. 

Spustit audio

Související