Evropský unikát mezi všemi betlémy můžete spatřit v děkanském chrámu sv. Vavřince v Novém Bydžově

8. leden 2022 10:19

Jak redaktorce Romaně Joudalové řekl novobydžovský řezbář, sběratel betlémů, varhaník a regenschori Ondřej Vávra, zajímavý je už samotný fakt, že tento betlém vytvořil bývalý kostelník sv. Vavřince Alois Šťovíček.  

Čtěte také

Šťovíčkův betlém v děkanském chrámu sv. Vavřince v Novém Bydžově je zcela mimořádný. Alois Šťovíček byl člověk hluboce věřící. Příběh narození Ježíše chtěl předvést tak, jak jej popisuje vidění ctihodné Anny Kateřiny Emmerichové, které zaznamenal básník Klement Brentano.

Aby vytvořil věrné prostředí betlémské scéně, studoval i podobu judské krajiny v okolí Betléma, aby panoráma výjevu co nejvíce odpovídalo realitě. Jeho betlém tedy nemá u nás obvyklý lidový, pohádkový charakter, ale je důstojným ztvárněním dějů Svaté noci, jak si je Alois Šťovíček představoval.

Dominantou Šťovíčkova betlému není jeskyně se svatou rodinou, ale mohutné kůry radujících se andělů, které nese obrovská barokně působící gloriola, rafinovaně osvícená shora pomocí bohatého svazku světelných provazů. Taková nemá obdobu u nás ani v sousedních zemích.

Čtěte také

Alois Šťovíček, ač nebyl řezbářem, pracoval na svém životním díle od roku 1946 a dokončil ho roku 1989, rok před svou smrtí. Po celý svůj život betlém dotvářel a opravoval.

Šťovíčkův betlém ale není v děkanském chrámu sv. Vavřince v Novém Bydžově jediný. Druhý kostelní betlém staví také varhaník a betlémář Ondřej Vávra. Namaloval kulisy jeruzalémských domů, jeho bratr Jan vytvořil dřevěný chlév a vše bylo doplněno figurami 30cm vysokými, dovezenými z Itálie.

Barevný betlém Ondřeje Vávry v novobydžovském chrámu sv. Vavřince

Tento nový barevný betlém je umístěn na nízké dřevěné pódium pod kazatelnou a celkovým pojetím je blíže dětem. Obě díla si můžete v kostele sv. Vavřince v Novém Bydžově prohlédnut až do konce ledna 2022.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související