Evropský týden mobility přiblížil lidem alternativní možnosti ekologické osobní dopravy po městě

24. září 2022 10:25

Zkusit jízdu na elektrokole, otestovat si znalosti z bezpečnosti provozu na silnici nebo prozkoumat moderní vozy hromadné dopravy mohli lidé při Evropském týdnu mobility. Ten má podpořit udržitelné formy dopravy a snížit množství aut v centech měst. Do akce se zapojil i Hradec Králové.

„Dobrý den. Já bych dnes rád jel na řidičský průkaz. „Není problém. Stačí ho ukázat a můžete jít dál do vozu,“ zní odpověď řidiče autobusu hradecké městské dopravy. „Moc děkuji.

Čtěte také

Jízda v MHD zdarma - využít ji mohli držitelé řidičských průkazů ve čtvrtek. Svezly se tak téměř čtyři stovky cestujících. Hradecký dopravní podnik se tím připojil ke Dni bez aut v rámci Evropského týdne mobility, který mimo jiné upozorňuje na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy.

Odpoledne si pak mohli zájemci na Velkém náměstí detailně prohlédnout využívané ekologické vozy.

„Tady máme parciální trolejbus, který jezdí na baterie, tedy takzvaný bateriový provoz. Ujede 15 až 20 kilometrů jen na baterie a pak se nasadí na dráty elektrického vedení a vůz pokračuje v jízdě normálně dál po lince jako klasický trolejbus, vysvětluje garážmistr hradeckého dopravního podniku Michal Malý.

Čtěte také

Máme tady ještě druhý vůz. „To je elektrobus, který může jezdit celodenní službu. Když stojí v zastávkách nebo někde u domu, tak necítíte výfukové zplodiny, dodává Michal Malý.

Vyzkoušet si zájemci mohli také další alternativy k automobilové dopravě - elektrokoloběžky nebo elektrokola.

„Většinu lidí zaujme naše skládačka, která má odpruženou vidlici, má poněkud silnější motor, než je zvykem u těchto elektrokol. To je asi největší překvapení pro lidi, že i ze skládačky se může udělat elektrokolo, říká Marek Procházka ze společnosti vyrábějící kola.

Čtěte také

Kdo si skládací elektrokolo nejčastěji pořizuje? „To nejsou jen starší lidé, je to populární i mezi mladými. Je to trendy kolo, proto má i takové veselé barvy. Je jak pro lidi dojíždějící do zaměstnání na kole, tak i pro takzvané kravaťáky, kteří pendlují mezi kanceláří, kavárnou a bydlením.

Opodál ve stánku BESIPu si lidé testují znalosti z bezpečnosti na silnici. Mezi nimi i paní Monika s rodinou. „Odnesli jsme si reflexní pásky, abychom byli vidět. Po městě jezdíme většinou na kole, v létě i v zimě, pořád.

Součástí Evropského týdne mobility byly také například akce Pěšky do školy nebo Do práce na kole, motivující nechat osobní automobil doma. Různými způsoby se k Evropskému týdnu mobility připojily také třeba Praha, Liberec nebo Ústí nad Labem.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související