Evropský ekonomický "řidičák" získají první Hradečané v květnu

22. září 2010

Fakulta managementu a informatiky Univerzity Hradec Králové, Institut dalšího vzdělávání (IDV FMI UHK) zahajuje nový vzdělávací projekt. Má výrazně zlepšit ekonomickou gramotnost lidí v Královéhradeckém kraji. Dá se ihned využít v praxi. Formou rekvalifikace by se do něj mohli zapojit i nezaměstnaní z regionu. IDV FMI UHK rozšířila své vzdělávací aktivity o nový program. V rámci mezinárodního projektu EBC*L on the road se stala jedním ze 20 českých vzdělávacích a zkušebních center systému EBC*L (European Business Competence* Licence), jemuž se po celé Evropě přezdívá ekonomický "řidičák". "Zhruba v polovině května letošního roku jej získají první lidé z Královéhradeckého kraje. Absolventům umožňuje ihned využívat nabyté znalosti ve své profesi nebo pro získání nové pracovní pozice," říká Jaroslava Dittrichová, která na UHK stojí v jeho čele.

Vzdělávání se týká ryze ekonomické agendy, která je nutná pro dobré fungování jak firem, tak úřadů či dalších institucích. V ČR se začíná po vzoru dalších zemí v Evropě postupně rozjíždět, protože je prokázáno, že lidé (včetně manažerů) velmi často nerozumí základním ekonomickým pojmům. A i kvůli těmto neznalostem se pak firmy (úřady) dostávají do problémů, které výrazně limitují jejich chod a další rozvoj.
Výuka se bude uskutečňovat formou e-learningu. Všechny studijní materiály bude tedy možno nastudovat přes počítač. "Už 27. dubna chystáme první setkání s účastníky kurzu. Předběžně jich zatím projevilo zájem cca 10 (studenti UHK i zaměstnanci firem). Očekáváme, že se přihlásí další. Lze tak učinit např. prostřednictvím našich webových stránek (www.uhk.cz/fim/idv/). Sami též oslovujeme firmy a úřady ve zdejším regionu," uvádí Dittrichová. První úroveň zkoušky se zaměřuje např. na oblast cílů podniku, účetnictví, tvorby kalkulace, obchodní právo, apod.
Ekonomický "řidičák" by mohli získat také nezaměstnaní v regionu. V tomto případě by se výuka konala tradiční formou. "Už jsme jednali s místním Úřadem práce. Chceme, aby se "řidičák" stal další formou možné rekvalifikace. Samozřejmě jen pro ty lidi bez práce, kteří mají alespoň základní ekonomické vzdělání. Zkušenosti ze zahraničí prokázaly, že absolventům se reálně zvyšují šance na získání nového pracovního místa," tvrdí Jaroslava Dittrichová.
Jak pro e - learning, tak klasické vzdělávací kurzy se odbornými garanty staly zkušení lektoři z Fakulty managementu a informatiky UHK. Pokud projekt zařadí mezi své rekvalifikační programy Úřad práce, nezaměstnaným budou náklady hrazeny jako uznaná rekvalifikace.

Spustit audio