Eva Pilarová ovládla muzeum v Jičíně. Tedy přesněji řečeno její fotografie.

29. březen 2015

Známá zpěvačka Eva Pilarová zavítala do jičínského muzea. Ptáte se proč? Nepřijela kvůli koncertu, ale vystavit společně se svou sestřenicí fotografkou Helenou Štefanou umělecké snímky pořízené z cestování po světě a z volné přírody. Výstava se jmenuje Fotoobrázky.

Eva Pilarová je v povědomí většina lidí jako zkušená zpěvačka. Před více než deseti lety ji zaujala tvorba její sestřenice Heleny Štefanové. Ta patří mezi uznávané české fotografky. Evu Pilarovou do tajemsvtí focení zasvětila a výsledkem byla společná práce.

"Návštěvníci mohou vidět celkem 48 obrázků, z toho 24 je nafoceno Evou Pilarovou a 24 její sestřenicí Helenou Štefanou, která má bohaté zkušenosti v tomto oboru a byla už i několikrát oceněna", prozrazuje Ludmila Mrňáková, pracovnice jíčínského muzea, která si splnila svůj sen slyšet Evu Pilarovou zpívat.

To se jí splnilo v den zahájení expozice, kdy trojnásobná držitelka Českého slavíka přijela do jičínského muzea: "Slavnostníno otevření výstavy se sama Eva Pilarová zúčastnila a zpestřila jej svým zpěvem. Bylo to velmi milé".

Hledáčkem objektivu zachycuje zpěvačka svůj osobní pohled na svět

Na fotografiích se objevuje jednak architektura, spousta snímků je z Prahy, kde ji zaujal především Karlům most a Chrám svatého Víta, a další část fotografií vznikla ve volné přírodě. Autorka se zaměřila především na detaily.

Fotografie Evy Pilarové

"Hlavně květiny, jako slunečnice, dále třeba obraz zamilovaní hlemýždi a především zachycuje motýly", popisuje obrazy Ludmila Mrňáková.

Fotografie jsou často upraveny počítačem

Výsledný efekt působí abstraktním pohledem. Eva Pilarová společně s HelenouStefanovu se při focení vzájemně doplňují. Jejich díla mají na jičínsku premiéru, ale úspěchy sklidily už nejen v Česku ale i Evropě nebo Americe.

V jičínském muzeu vystavují poprvé, ale snímky byly k vidění už v mnohých českých městech, ale i například ve Vídni nebo Chicagu.

Fotoobrázky si už přišly prohlédnout desítky lidí

Kdy je možné do jičínského muzea zavítat prozrazuje mluvčí Martina Pajerová: "V březnu od 10. hodin a v dubnu už od 9. hodin do 17:00 každý den mimo pondělí. Výstava potrvá do 3. května 2015".

Pracovníci muzea pevně doufají, že už brzy budou mít možnost představit veřejnosti další snímky ze sbírky Evy Pilarové.


Zvětšit mapu
Spustit audio