Eva od pramene. Mladá lékařka už roky dobrovolně měří vydatnost spodních vod pod Rýzmburkem

10. červen 2019

Dnes vám představíme doktorku Evu Hůlkovou ze Žernova, která kromě své práce lékařky v hospici Anežky České má jednoho nevšedního koníčka. Jaký je a jak se k němu vůbec dostala, tak o tom si dnes budeme povídat. 

Tak prozradíme, jakého koníčka máte a jestli to vůbec koníček je?
Je to částečně koníček, částečně asi zaměstnání. Dělám pozorovatele pro Český hydrometeorologický ústav. Pravidelně chodím každý týden už šest, sedm let měřit vydatnost pramene pod Rýzmburkem.

MUDr. Eva Hůlková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Já jsem ani nevěděl, že toto existuje. Věděl jsem o meteorolozích, pozorovatelích, kteří mají třeba na zahradě nějakou měřící stanici, ale že někdo chodí měřit dobrovolně a bezplatně vodní pramen, to jsem netušil. Jak jste se k takové profesi dostala? Protože jako lékařka jistě máte své práce nad hlavu, ne?
Teď ji mám opravdu dost a nad hlavu, jak říkáte. Ale tenkrát před těmi šesti, sedmi lety, bylo práce míň, byla jsem v určité životní situaci, kdy jsem měla víc času a sešlo se to tak, že na Rýzmburku, kde jsem bydlela, zaměstnanci hydrometeorologického ústavu obcházeli ty tři domy, které tam jsou a ptali se právě po možných dobrovolnících, kdo by byl ochotný chodit k pramenu, protože předchozí pozorovatel tuto činnost ukončil. A mně to přišlo docela zajímavé, říkala jsem si, proč ne, jednou za týden zajít do lesa. A od té doby už to dělám.

Opravdu vody ubývá. A je vidět, že sucho má velký vliv na stav našich pramenů a podzemních vod.
MUDr. Eva Hůlková, dobrovolný pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu

Hezká procházka, to je velká motivace, řekl bych. Co to je za pramen, řekněte nám.
Je to pramen pod Rýzmburkem, který vyvěrá ve stráni nad řekou Úpou. Je tam taková bystřinka, která je uměle svedená právě do této pozorovací stanice. Tam je vybetonovaná část, která je přepažená silným plechem, v něm jsou dva výřezy a já chodím měřit s nádobou o objemu 21 litrů vydatnost pramene.

MUDr. Eva Hůlková při měření vydatnosti pramene

Kolik takto nachodíte každou středu?
Každou středu teď tak dva kilometry. Je to pěkná procházka.

V létě, v zimě, v každém počasí. Musíte tedy chodit pravidelně?
Pravidelně každou středu, ať prší, sněží, je zamrzlo.

Tak mě napadá, že třeba v zimě se dříve stmívá. Tak už jste tam někdy zůstala třeba i potmě?
Ne, to ne, ale už se mi stalo, že jsem šla za světla, pak jsem zapisovala už zlehka za šera. Takže ano, je to tak. I s tím musíte v zimě počítat. Musím chodit vždy odpoledne.

V létě i v zimě měří dobrovolníci vydatnost vodních pramenů. Jedním z nich je Eva Hůlková

Měření vydatnosti pramene

Redaktorka Romana Pacáková se sešla s Evou Hůlkovou pozdě odpoledne na krásné vyhlídce nad ratibořickým údolím - u Rýzmburského altánu. A odtud se obě vydaly pěšinkou dolů k řece Úpě. Jejich cílem byl pramen ukrytý hluboko v lese, a úkol zněl - změřit jeho vydatnost. Paní Eva pracuje už několik let jako dobrovolný pozorovatel pro ČHMU a na tuhle cestu se vydává v létě i v zimě, za každého počasí, každý týden.

Vynechala jste někdy během těch sedmi let? Opravdu jste byla u pramene každou středu?
Ne, musím říct, že ne vždy to úplně vyšlo přesně na ten den. Ale vždy jdu maximálně den předtím nebo den potom.

Co všechno k tomu měření potřebujete? Kráčíte po lese, v podpaží máte plechovou krabici. To je ona odběrová nádoba?
To je měřící nádoba. Hranatá plechová nádoba o objemu 21 litrů. Chodím tedy s touto plechovkou, a potom mám s sebou digitální teploměr, stopky, zápisníček a tužku. Měřím jak teplotu vody, teplotu vzduchu, zapisuji jaké je počasí. A potom měřím stopkami, za jak dlouho se měřící nádoba naplní z jedné i z druhé výpustě.

Cesta k prameni

Máte tedy dokonalý přehled za těch sedm let o suchu. O tom se teď hodně mluví.
Ano. Je to dobře vidět.

Jak se ony podzemní prameny jmenují?
Nad Trkačem.

Je z toho pramene potom nějaký potůček, říčka, která se někam vlévá?
Je z toho zpočátku takový malý potůček, dalo by říci. Ale velmi záhy přirozeně teče ze stráně dolů, tam už teče řeka Úpa. Je tam cesta kolem Úpy a tam voda spadá ze stráně dolů jako tzv. prameny Haničky. Je tam i nápis, cedule, někdo to tak kdysi pojmenoval. A tam se přirozeně vsakuje pravděpodobně do řeky Úpy. Ale není to žádný pramen, který by se zvětšoval a ústil přímo do řeky.

Jak vypadá samotné měření, když dorazíte k prameni s plechovou nádobou?
Když si to představíte, po levé straně je vybetonovaný pruh, ten je přepažený kovovým pásem, vyříznuté dva otvory ve tvaru písmene U. A já tu nádobu přirazím k výpusti a měřím třikrát po sobě jednu i druhou výpusť, jak rychle voda nateče do nádoby. Za jak dlouho se nádoba naplní. Měřím také teplotu vody.

Děti si vodu užívají (ilustrační foto)

Ta je prý u tohoto pramene stálá.
Je zajímavé, že v roce 2016 teplota vody klesla pod 8 stupňů, jinak se stabilně drží nad 8 stupňů a do 10,5 stupně. Ať je vedro nebo zima. Nikdy nezamrzá.

A přestala někdy voda téct?
Ne. Za mého působení stále teče.

Zajímají mne ony statistiky, které už jste nashromáždila za ta léta pozorování. Protože všechno samozřejmě zapisujete do notýsku. Potom jednou měsíčně uděláte souhrnnou zprávu a tu posíláte do profesionálního střediska Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. Kdy bylo největší sucho?
Jelikož je měsíc červen, tak jsem si připravila souhrn, jak to vypadalo v roce 2013. Tam nádoba natekla za devět vteřin. Teď v roce 2019, včera jsem byla měřit, to nateklo za 19 vteřin. Takže je vidět onen rozdíl, že to daleko déle trvá, než se měřící nádoba naplní.

Sucho očima hydrologa. Situace je docela alarmující a vše ukazuje, že máme bohužel problém

Alexander Zajcev ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Pavlou Kindernayovou

„Téměř 60 procent našeho kraje má vysoký stupeň půdního sucha. Do hloubky 100 centimetrů už je to v lepší kondici, avšak stále kritické," říká hydrolog Ing. Alexander Zajcev z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. 

Těch 19 vteřin je nejdelší čas, který jste za těch sedm let zaznamenala?
Ne, potom koncem září, v říjnu, se nádoba naplní až za 30 vteřin. To už je dost dlouhá doba. Když bychom si vzali konec zimy, březen, začíná jaro, tají sněhy z hor, mělo by té vody být více. Tedy v roce 2013 nádoba natekla za necelých 10 vteřin a potom v roce 2017 natekla za 11 vteřin. Teď v březnu to bylo za 20 vteřin.

Takže to svědčí o tom, že sucho opravdu máme.
Opravdu vody ubývá. A je vidět, že sucho má velký vliv.

Každý týden ve středu tedy chodíte měřit vodu. Co když máte dovolenou?
Tak si musím najít někoho na zástup. Mám to zařízené.

Kam pojedete letos na dovolenou, jestli se můžu zeptat? Léto je před námi.
Těším se do Chorvatska.

Jakub Schmidt a MUDr. Eva Hůlková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vy jste paní Evo taková strážkyně rýzmburských pramenů.
Ano, přesně tak.

Moc děkujeme za dnešní sympatickou návštěvu. Mějte se krásně, na shledanou.
Děkuji, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související