Etana porodila! Sledujte mládě on-line s námi!

12. září 2011

Vážení přátelé a příznivci pralesních žiraf okapi! Na světě je druhé mládě samice Etany, historicky druhé narozené mládě pralesa v České republice!

Narodilo se pár minut po druhé hodině ranní. Poslechněte si záznam telefonního rozhovoru s tiskovou mluvčí ZOO Dvůr Králové nad Labem Janou Myslivečkovou.

Okapi patří mezi sudokopytníky a přežvýkavce. Je to jediný žijící druh příbuzný žirafě a navíc jediný v současnosti žijící pozůstatek prastaré podčeledi krátkokrkých třetihorních žiraf. Okapi žije v několika málo pralesních oblastech severovýchodní části Konga a jejich počet ve volné přírodě se odhaduje na 10.000 jedinců.

Dvorská ZOO chová okapi od roku 2004. Nynější mládě je potomkem samice Etany a samce Ahadiho. I s prvním potomkem Etany, tříletým samcem Ewangem, čítá dvorská skupiny žiraf okapi čtyři kusy.

Mládě při narození podle odhadu chovatelů vážilo asi 15 kilogramů. Lidé jej mohou vidět prostřednictvím přenosu na obrazovce v pavilonu v ZOO. Nebo ve spolupráci s Českým rozhlasem Hradec Králové můžete Etanu i s jejím novým potomkem sledovat on-line na našem rozhlasovém portálu Safari. Přímo ve výběhu by se mládě návštěvníkům mohlo ukázat příští týden, uvedla Jana Myslivečková.

Protože u stránek s kamerami není možné chatovat, vytvořili jsme pro vzájemnou komunikaci přátel okapi na Facebooku tuto stránku: Přátelé okapi - porod online
Těšíme se na Vaše postřehy, názory a dotazy.

autor: jou
Spustit audio