Epidemiolog Rastislav Maďar: Snažíme se loď na rozbouřeném moři kormidlovat tak, abychom neztroskotali

21. duben 2020

Rastislav Maďar je epidemiolog, odborník na cestovní medicínu a vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity. V současnosti je členem poradní skupiny COVID a vzhledem k aktuální situaci proto už řadu týdnů neví, co je to pořádný spánek nebo víkendy.

Epidemiolog Rastislav Maďar je zvyklý pracovat ve vysokém nasazení, ale i pro něj je současná situace výjimečná. Xavera zajímalo, jak to vše zvládá osobně:

„Je to obrovská zodpovědnost a my si uvědomujeme tu tíhu situace. Člověk nese odpovědnost za lidské životy a samozřejmě se musí vypořádat nejenom s brutálním nedostatkem spánku, dlouhodobým, ale samozřejmě nemůže počítat ani s víkendy, a to už dlouhou dobu.Musíme se vyrovnat také s různými tlaky, protože část populace chce samozřejmě, aby se život vrátil co nejdříve zpátky. No, my bychom si to přáli také, ale musíme uhlídat druhou věc. Tu druhou stranu mince, a to abychom nebyli až moc odvážní, aby to korelovalo riziku a epidemiologické situaci. Část lidí se samozřejmě bojí o svůj život. My se mezi tím vším snažíme loď na rozbouřeném moři kormidlovat tak, abychom neztroskotali,“ vysvětluje Rastislav Maďar.

Jak dlouho bude epidemie ještě trvat?

Nejčastější dotaz, který známému epidemiologovi teď pokládají příbuzní, přátelé a známí je: „Jak dlouho to ještě bude trvat?“

„Na to bohužel jasná odpověď není. Teď musíme počkat na výsledky studie, kolik lidí v populaci má protilátky, aniž by věděli, že byli v kontaktu s virem a prodělali nemoc Covid-19 bez příznaků. Potom podle toho budeme moci přesněji specifikovat epidemiologické modely a budeme moci lépe předvídat, co nás čeká v následujících měsících.“

A má sám Rastislav Maďar z možné nákazy nemocí Covid-19 strach? „Já se toho osobně, přiznám se, nebojím. Bál bych se jenom v kontextu toho, že bych mohl nákazu přenést na někoho vnímavého, ať už na nějaké starší kolegy, dejme tomu v nemocnici, nebo na rodinné příslušníky. Já to řeším tak, že s rodinnými příslušníky, kteří jsou v rizikové skupině, se teď vůbec nestýkám. Například tatínka jsem neviděl hodně dlouho. S kolegy lékaři se ale potkávám a musím říci, že jsou velmi odvážní. Jsou to často přednostové klinik a primáři, většinou starší lidé, kteří mají i nějakou chronickou nemoc, a přesto statečně stále chodí do práce,“ oceňuje práci kolegů Rastislav Maďar.

Úředníkem by nechtěl být

Kromě odborné práce v poradním týmu COVID je nyní velmi žádaný a často citovaný také v médiích, ale za slavného lékaře se nepovažuje a o možné budoucí úřední posty nestojí: „Nemám zájem o funkce, například na ministerstvu. Vím, že se tomu řada lidí diví, ale medicínu jsem nestudoval kvůli tomu, abych seděl někde v kanceláři. Už to, že vedu ústav na lékařské fakultě, mě zahlcuje nějakou administrativou. Já jsem humanitární lékař a tam mě to naplňuje nejvíce. Dovolím si tvrdit, že mám šestý smysl pro práci epidemiologa v terénu, ale opravdu nemám šestý smysl pro to, abych dělal úředníka.“

To, že je pro Rastislava Maďara vlastní lékařská práce epidemiologa ta nejdůležitější, poznáte i ze záznamu celého pořadu. Uslyšíte, mimo jiné, i jeho rady, kterými bychom se měli při současné epidemii koronaviru řídit.

Spustit audio