Epidemie koronaviru v kraji zpomaluje. Zdravotníci zůstávají pod velkou zátěží nejen kvůli covidu

17. prosinec 2021 07:40

V Královéhradeckém kraji dál zpomaluje epidemie koronaviru. Zároveň se také v posledních dnech nezvyšuje počet lidí s onemocněním covid-19, kteří vyžadují hospitalizaci. Bližší informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Podle krajských hygieniků denní počty nově pozitivně testovaných osob na koronavirus pomalu klesají. I tak jsou ale stále na velmi vysokých číslech. Za posledních 7 dní přibylo v Královéhradeckém kraji 4200 nových případů. Před týdnem to za stejnou dobu bylo mírně přes 5 tisíc.

Zároveň má v tuto chvíli krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje podezření na koronavirou variantu Omikron a to po příjezdu z Afriky. Jedná se o dva případy, které spolu souvisejí.

Čtěte také

V jakém regionu je epidemická situace v tuto chvíli nejhorší?

Stále je to na Hradecku, tam je za poslední týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 995 nových případů. Nejlepší situace je aktuálně na Náchodsku, kde je to při stejném období o téměř 400 méně.

Mezi těmi nově nakaženými jsou z největší části děti do 18 let.

Jak to momentálně vypadá v nemocnicích?

V krajských nemocnicích leží zhruba stovka pacientů s covidem, z toho je přibližně 20 na jednotkách intenzivní péče.

Čtěte také

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je s koronavirem přibližně 9 desítek pacientů a zhruba třetina z nich vyžaduje intenzivní péči. V nemocnicích mírně převládají neočkovaní lidé.

Jak už bylo řečeno, v posledních dnech se nezvyšuje počet lidí s onemocněním covid-19, kteří potřebují hospitalizaci, i tak jsou ale nadále zdravotníci pod velkou zátěží a to nejen kvůli covidu, ale i kvůli dalším případům a zároveň se nemocnice stále potýkají s chybějícím personálem.

Spustit audio

Související