Energetici montují na vedení vysokého napětí ochrany proti dosedání ptactva

22. září 2010

Energetici na východě Čech montují na vedení vysokého napětí ochrany proti dosedání ptactva. Jde o plastové ochrany, které se přetahují přes izolátory, aby zabránily úrazům či úhynu ptactva. Podrobnosti dodává regionální mluvčí společnosti ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková: "Hrozí hlavně to, že pták roztáhne křídla, a tím pádem dojde k popálení elektrickým proudem. V letošním roce je to hlavně v oblasti Natura na Vysočině. Tam dojde k osazení až 958 podpěrných bodů, tedy konkrétně sloupů vedení vysokého napětí s těmi ochrannými prvky. Jsou to především ornitology vytipované oblasti Haberska, Havlíčkobrodska, Králicka, Svitelska a Svitavska."

"Vyčíslená částka na toto opatření v letošním roce dosahuje téměř čtyř milionů korun. Na Královéhradecký kraj bychom se měli dostat příští rok," dodala Šárka Beránková, mluvčí společnosti ČEZ pro východní Čechy. Na územích celé České republiky, ve kterých společnost ČEZ Distribuce provozuje vysokonapěťová vedení, se nachází 26 z celkem 38 vyhlášených ptačích oblastí soustavy Natura 2000. Nejpozději do roku 2013 chce firma osadit ochrannými prvky zhruba 2516 kilometrů elektrického vedení vysokého napětí z celkových 3299 kilometrů.
Dosud bylo v ptačích oblastech zabezpečeno ochrannými prvky 783 kilometrů vedení s investicí převyšující 23 milionů korun, což je suma představující 0,74 promile z 31 miliard korun investic, které firma vloni vložila do vlastního majetku. Za celý loňský rok společnost ČEZ vydělala po zdanění 42,8 miliardy korun, za letošní první pololetí ohlásila tržby 90,42 miliard korun a čistý zisk 28,96 miliard korun.

Spustit audio