Ema má maso. Má mísu masa. Má samé maso. V Náchodě ukazují slabikáře z celého světa

11. listopad 2018 09:48

Ghana, Srí Lanka, Indie - i tam děti čtou ze slabikářů. V Náchodě jsou k vidění slabikáře z celého světa, mezi nimi i knihy pro první čtení staré několik desítek let. Unikátní výstava je pro zájemce připravena v náchodské knihovně. A reportérka Jana Házová se přesvědčila, že jsou mezi knihami, podle kterých se učili číst i naši předkové, opravdové rarity. 

Ovšem první, co Janu Házovou zajímalo a na co se ředitelky náchodské knihovny Ivany Votavové zeptala bylo, který verš ze slabikářů je mezi generacemi podle ní vůbec nejznámější: "Ema má maso. Má mísu masa. Má samé maso." To jsou legendární věty, které si pamatuje spousta z nás.

Největší slabikář v České republice je na Jičínsku

Děti ve škole se věnují ekologické výchově a také vyhráli soutěž ve sběru víček PET lahví

Slabikář ze Základní školy v Nemyčevsi u Jičína se dostal do české verze Guinessovy knihy rekordů.

Ředitelka Ivana Votavová drží v ruce pozoruhodný kalendář: "Jde o slabikář Poupata - čítanka malých. Je to nádherný slabikář z roku 1942, není na výstavě tedy nejstarší, ale je ilustrovaný Marií Fischerovou - Kvěchovou, kterou si já pamatuji z knížek po mamince."

Každá knížka na výstavě má svůj průvodní list. Na jednom je například napsáno, že majitelka za tento exemplář zaplatila 700 korun. "Staré slabikáře, učebnice a knížky, předválečné a válečné, se moc nezachovaly," vysvětluje Ivana Votavová.

A doplňuje, kolik je na výstavě celkem exponátů: "Slabikářů tady máme 254. Nejstarší slabikář byl z roku 1547. To je tedy opravdu rarita. A jeho reprint z roku 1928 nám dává nahlédnout do toho, jak tento nejstarší slabikář vypadal. Protože reprint je přesná kopie původního exempláře. A můžeme si v něm počíst. Je tu vidět abeceda, tedy bez háčků. To je reprint nejstaršího českého slabikáře."

Z výstavy slabikářů v náchodské knihovně

Na výstavě najdeme i jiné velmi zajímavé kousky. Jsou tu i zahraniční knihy, například z Německa z roku 1931, z Indie, z Ruska i dalších zemí.

"Zahraniční slabikáře jsou většinou novější, protože sehnat staré, není vůbec jednoduché. Ale jsou velice zajímavé. Protože, když se podíváme například na indický slabikář z roku 2011, tak je velice tenoučký a celý jej provází taková jednoduchá, krásná kočka," dodává Ivana Votavová.

Výstava slabikářů bude ve studovně náchodské knihovny k vidění a k prolistování až do 30. listopadu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související