Elektronická žákovská knížka

12. květen 2006
Trendy

Prospěch dětí na Internetu - v Přibyslavi a Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku na základních školách, je to realita. Fungují tam zabezpečené stránky, kde se každý rodič může kdykoli dovědět o známkách svých ratolestí. O fungování informačního systému jsme se zajímali také my.

Stačí zadat jméno a heslo a v tu chvíli se rodič nachází na stránkách, kde se o svém dítěti dozví vše. Jsou tu známky, informace ze školy, informace o třídě.

Bénc: Mohou se tam vkládat zprávy pro studenty, zprávy pro rodiče, řekněme, že tam můžeme porovnat poznámky a zprávy, které se dávají do tiskových dokumentů.

Říká ředitel Základní školy v Přibyslavi Ota Bénc.

Bénc: Funguje to jako žákovská knížka, kde jsou podle jednotlivých kategorií řazeny údaje o hodnocení žáka. Zdůrazňuji slovo hodnocení, protože náš systém je možná unikátní v tom, že umožňuje hodnocení nejenom pomocí známek, ale také hodnocení slovní. Pak je možné určit závažnost jednotlivých hodnocení, můžeme určit jednotlivé stupně hodnocení, to všechno tento systém umožňuje.

Učitelé Základní školy v Přibyslavi si internetové zabezpečené stránky vyrobili sami. Umožňují tedy, jak už bylo řečeno, mimo známek i znát slovní hodnocení, včetně kázeňských poznámek. Pro čtrnáctiletého Víta to neznamená nic jiného, než že jeho známky budou rodičům neustále na očích.

Vít: Rodičům jsem pravidelně musel ukázat žákovskou knížku, tak s tím nebudu mít problémy.

Hana Faitová má ve škole tři děti. Sama, jako knihovnice s neomezeným přístupem k internetu, vedení školy chválí.

Faitová: Je to pro mne velký přínos v tom, že kdykoli se mohu podívat do "žákovské knížky" v elektronické formě. V dnešní době, kdy přístup k internetu má většina lidí, třeba i u nás v knihovně, tak může znát školní výsledky svých dětí.

Školy v Lipnici nad Sázavou a Přibyslavi jsou o poznání vepředu před ostatními. Jak ale dodává krajská radní Martina Matějková, všechny to v budoucnu čeká.

Matějková: Byla bych ráda, kdyby i naše střední školy se do tohoto projektu zapojily. Myslím si, že rodiče mají právo podívat se po internetu na známky svých dětí a rodiče by určitě rádi se školou tímto způsobem komunikovali.

Na místě je tedy otázka, jestli elektronická žákovská knížka nahradí tu skutečnou. Alespoň v některých školách na Vysočině jsou o tom přesvědčeni.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu