Elegán jeřáb laločnatý umí být i pěkný drsňák. Podaří se jeho odchov?

14. listopad 2015

Je až legrační, co se člověku vybaví, když se slyší slovo"jeřáb". Když pomineme známé technické zařízení, tak filmoví labužníci si třeba vzpomenou na kultovní film "Jeřábi táhnou". Jeřáb je i dekorativní strom s krásnými červenými plody, které jsou pochoutkou pro ptáky. Jeřáb je ale také nádherný africký pták.

V podzimní kulise královédvorské ZOO se i teď vyjímá jeřáb laločnatý. Africký pták, kterého ještě do mrazů uvidíte ve volném výběhu v klasické části areálu nedaleko pavilonu goril.

Laločnatý proto, že mu pod obličejem visí laloky pokryté bílým načechraným peřím.

Určitě jej nepřehlédnete!

Měří 170 cm, pohybuje se na dlouhých tenkých nohách, pyšní se peřím v černošedobílých barvách a dlouhým zobákem.

Čtěte také

Svým zjevem vzbuzuje dojem klidu, ale při ohrožení se umí i drsně ohánět.

Jeřáb laločnatý je největší ze šestice afrických jeřábů a ZOO Dvůr Králové nad Labem chová dva exempláře tohoto v Evropě velmi vzácného ptáka.

Jeřáb laločnatý je největší ze šestice afrických jeřábů a ZOO Dvůr Králové nad Labem chová dva exempláře tohoto v Evropě velmi vzácného ptáka

Radost z chovného páru má zoolog Michal Podhrazský.

Jeřáb laločnatý je největší ze šestice afrických jeřábů a ZOO Dvůr Králové nad Labem chová dva exempláře tohoto v Evropě velmi vzácného ptáka

Reportérku Danu Voňkovou proto zajímalo, jaká je šance, že se podaří odchovat mláďata.

Nemůžeme zaručit, že zrovna uvidíte jeřáby tančit, což dokonale ovládají, ani to, jak umí škrábat a ohánět se nebezpečně zobákem, ale už jen samotný pohled na důstojnou chůzi těchto elegantních stvoření stojí zato!

Jeřábi jsou opravdové ozdoby nejen ptačí říše!

autor: DV
Spustit audio