Ekovýchova v mateřských školách. Děti se učí poznávat druhy zvířat, zjišťují, co je v lese zakázáno

27. duben 2023 08:26

Na Trutnovsku je stále větší zájem o ekovýchovu nejmenších dětí. Říkají to zástupci Správy Krkonošského národního parku. Pracovnice správy proto pravidelně navštěvují mateřské školy a děti se tak vztahu k přírodě učí od nejútlejšího věku. 

„Zdravím školku, dobrý den!“ Vítá se s dětmi pracovnice Správy Krkonošského národního parku Kamila Nývltová.

Čtěte také

Má připravenou hodinu u životě a rozmnožování ptáků. Jsou tady opravdu velmi malé děti, takže je potřeba jim vše srozumitelně podat.

„Děti v mateřských školkách, ti předškoláci, jsou vlastně jako takové houby, vše do sebe nasávají. Krásně a bedlivě naslouchají, bezvadně spolupracují, říká Kamila Nývltová.

Mateřské školy navštěvuje pravidelně jednou za měsíc. Má jich 17 po celém Vrchlabí a okolí. „Pak jsou samozřejmě i nárazové návštěvy, když se někdo ozve, a to může být třeba i z větší dálky, jako je Nová Paka, Miletín, i v Turnově jsem byla.

Čtěte také

Děti sedí v kroužku a seznamují se s ptáky, které vidí v přírodě nejčastěji. „Hnízda musí být krytá před predátory. A víte děti, kdo je to predátor? Ano, správně, nepřítel.

Podle Nývltové je důležité, aby děti viděly vše na živo. Proto i dnes přinesla ukázat skutečná hnízda. „Ukáži vám je, každí hnízdo je úplně jiné. Tohle první je takové miskovité.

Učitelka Martina Lukešová si ekovýchovu pro nejmenší pochvaluje. „Určitě je super, když přijde někdo, kdo rozumí přírodě víc než my, předá dětem víc informací. A jsou ty informace mnohdy přínosem i pro nás.

Čtěte také

Celý program povídání trvá přibližně 20 minut. Potom přichází na řadu zábavnější část, kde děti předvedou, co si zapamatovaly a co se naučily. „Tak první úkol. Máme tady obrázky 13 ptáků, které jsou ale rozstříhané, mají zvlášť hlavu a ocásek. Vy byste je měly správně poskládat.

Děti skládají obrázky a snaží se opeřence pojmenovat. Často neváhají přijít si pro radu.

Příští návštěva čeká tuto školku opět zhruba za měsíc, mezitím ale pracovníci ekovýchovy připravují i další programy v naučném centru Krtek. Ty jsou určené jak pro nejmenší, tak i pro žáky prvního stupně základních škol.

Spustit audio

Související