Ekologové chystají v Hradci informační kampaň o péči o labutě

25. září 2010

Informační kampaň o péči o labutě, které každoročně zimují v centru Hradce Králové, připravují ekologové ve spolupráci s královéhradeckou radnicí. Informační panely postaví přímo u Labe u budovy filharmonie. Připraví také zhruba 3000 letáků, z nichž se lidé dozvědí, jak například labutě v zimě přikrmovat. ČTK to dnes řekl David Číp ze Záchranné stanice pro ohrožené živočichy v Jaroměři na Náchodsku. "Pro kampaň jsme se rozhodli, protože jsme v minulých zimách často vyjížděli do Hradce Králové pro labutě, kterým bylo ublíženo neodbornou péčí lidí," uvedl Číp. Zimoviště labutí v centru Hradce Králové je podle něj největší shromaždiště labutí v kraji. Každou zimu na tomto místě tráví zhruba 150 ptáků, dodal Číp.

V letácích a na tabulích chtějí ekologové například upozornit na to, že potrava, kterou lidé labutě v zimě přikrmují, by měla být zbavena soli, koření a žluklých tuků. "Zcela nevhodné jsou smažené pokrmy, čerstvé pečivo či knedlíky a masné výrobky," upozornil Číp. Nevhodná strava může podle něj labutím způsobit těžké průjmy a v některých případech i smrt.
"Labutě pomoc nejvíce potřebují za silných mrazů a souvislé sněhové pokrývky, kdy je ptákům znemožněna pastva. Po větším jarním oteplení bychom labutě již krmit neměli, nepřípustné je pak krmení rodičů s docela malými mláďaty. Ta jsou totiž citlivá na obsah vitaminů a minerálních látek, a to jim může zajistit pouze pestrá přirozená strava," uvedl Číp.
Ekologům se také před začátkem zimy podařilo s hradeckou radnicí dohodnout na umístění optických zábran na trolejovém vedení na mostech v blízkosti zimoviště, o které se každoročně několik ptáků vážně zranilo.

Logo
Spustit audio