Ekologický právní servis zveřejnil nejhlučnější místa kraje

23. září 2010

Která místa v našem kraji jsou nejhlučnější? Tyto údaje zveřejnil Ekologický právní servis. Vycházel z hlukových map, které vypracovalo ministerstvo zdravotnictví. Měření se týkalo míst, kterými projede víc než šest milionů vozidel. Michal Bernard z Ekologického právního servisu říká, že Královéhradecký kraj je na tom v celorepublikovém srovnání průměrně: "Tím městem, kde je nejvíce lidí obtěžováno nadlimitním hlukem, je samozřejmě Hradec Králové, ty hodnoty jsou šest tisíc sto sedm osob, a je tam vystaveno hodnotám, které jsou nad limity. Potom tím dalším velkým městem je Náchod a pak Jaroměř, tam ty hodnoty jsou téměř tři tisíce v Náchodě a v Jaroměři tisíc osob."

Části obyvatel v Hradci Králové by od hluku mohla ulevit nyní budovaná protihluková stěna na nadjezdu nad Pospíšilovou třídou, který je součástí silničního průtahu městem. Stavba za 220 milionů korun z organického průhledného skla a oceli by měla být hotova letos na podzim. Po nadjezdu, který je v provozu od roku 1978, projede v těsném sousedství obytných domů denně 35.000 aut.
Podle EPS hlukové mapování v zemi prokázalo celodenní obtěžování hlukem u 242.152 lidí a rušení spánku hlukem u 281.306 lidí. Hlavním zdrojem hluku je silniční doprava, celkem 278.800 obyvatel je obtěžováno hlukem, který v noci překračuje 60 decibelů a 226.700 obyvatel je obtěžováno hlukem z dopravy, který překračuje mezní hodnotu pro celodenní obtěžování 70 decibelů.

Spustit audio