Edita Adlerová - pěvkyně

28. červen 2014

Pozvání na rande přijala operní pěvkyně, nejmladší Carmen v historii české opery a pardubická rodačka Edita Adlerová.

Mezzosopranistka Edita Adlerová vystudovala Konzervatoř v Pardubicích. V roce 1991 absolvovala s rolí Carmen v divadle J.K.Tyla v Plzni a stala se tak nejmladší Carmen v historii české opery. Je držitelkou ceny Českého hudebního fondu. Spolupracuje s Českým rozhlasem a Českou televizí. Je sólistkou Le Grand Théâtre du Puy du Fou ve Francii.

Věnuje se převážně koncertní činnosti - zpívá sólové party oratorií s orchestry, účinkuje i v programech s komorním obsazením. Je členkou Originálního hudebního divadla Praha, kde se již po řadu let věnuje interpretaci díla Antonína Dvořáka.

Společně se sopranistkou Annou Hlavenkovou založila soubor Canto Dolce, který se zaměřuje na barokní hudbu. Vystupuje na významných mezinárodních festivalech - Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Struny podzimu, Třeboňská nocturna.

Její interpretaci mnohých hudebních děl slyšeli posluchači v Německu, Rakousku, Francii, Itálii, Polsku, Slovensku, Rumunsku, Lotyšsku, Moldávii, Španělsku a Maroku.

autoři: nov , Jolana Voldánová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.