Dýňová polévka s červenou čočkou z knihy Hanky Zemanové Bioabecedář

Ingredience: 100g másla, cibule, 300 g dýňové dužiny, hrst červené čočky, bio bujon, sůl, špetka kari, hrst dýňových semínek a vlašských ořechů k podávání, případně trocha olivového oleje na zakápnutí polévky.

Postup: Máslo rozpustíme v hrnci, poprášíme kari a lehce zasmahneme. Přidáme dýni nakrájenou na kousky. Krátce osmahneme, zalijeme asi litrem vody, přidáme čočku, osolíme a vaříme cca 20 minut na mírném plameni (až bude dýně i čočka měkká). Občas promícháme a nakonec rozmixujeme ponorným mixérem. Podáváme zakápnuté olejem a posypané praženými semínky, případně ořechy. Chuť polévky se ještě vylepší, když dýni napřed asi 20 minut opečeme s máslem nebo olejem v troubě.

Špaldový jablkový koláč s mandlemi (od Zdeňky Kolárikové)
Ingredience: 5 vajec, 120 g třtinového cukru, 100 g bio celozrnné špaldové mouky hladké, 100 g bio celozrnné špadlové mouky hrubé, 2 lžíce jemných ovesných vloček, 2 lžičky prážku do pečiva (z vinného kamene), 300 g strouhaných jablek, 2 lžíce kakaa, citronová kůra (z bio citronu), vanilka, 2 lžičky bio skořice, 100 g sekaných mandlí, 50 g rozinek, 50 g slunečnicových semínek, 150 ml olivového oleje, 100 g mnohaprocentní čokolády

Postup: Ušleháme vejce a cukr, přidáme kakao, citronovou kůru, skořici, vanilku, mandle, semínka, nastrouhaná jablka a olej. Přimícháme mouky s vinným kamenem a vločky. Těsto rozetřeme na máslem vymazaný a kokosem vysypaný plech. Pečeme cca 20-35 minut při teplotě 175 stupňů C. Vyhladlý koláč pokapeme rozpuštěnou čokoládou.

Recepty přinesla do studia ing. Barbora Hernychová - host Radioporadny.

autor: Jana Házová