Dýně jsou tradiční podzimní surovinou. Udělejte si je jako rizoto. Zkrátka - v jednoduchosti je síla

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Dýně
0:00
/
0:00

Je tu dýňová sezóna. V obchodech a u farmářů se rozšířila nabídka dýní, což je nejlepší čas na ozkoušení v duchu moderní gastronomie. Zkuste si udělat dýňové rizito.

Ingredience
  • 1 kg dýně Hokkaido nakrájené na kousky
  • olivový olej
  • kulatozrnná rýže
  • 1,5 l zeleninového bujonu
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • bílé víno
  • 50 g parmazánu + na posypání

Dýně se v českých kuchyních pomalu zabydlují, pěstuje se celá řada odrůd a vyrábí se z nich koláče, chléb, marmelády i kompoty. A zejména na podzim, kdy se sklízí botatá úroda.

Dýně hokkaidó je severo-japonská odrůda, kde je známá jako "čínská dýně." Existují dva druhy dýně Hokkaidó. Jeden má tmavě oranžovou barvu a druhý má slupku světle zelenou. Plody jsou kulovitého tvaru a pocházejí původně z japonského ostrova Hokkaidó, kde rostou na vulkanické půdě.

Postup:
Troubu předehřejte na 220 °C. Kousky dýně promíchejte se lžící oleje.
Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte třicet minut dozlatova. Mezitím rýži zalijte vývarem a vařte jak jste zvyklí.
V jiném hrnci rozpusťte polovinu másla, přisypte cibuli a osm až deset minut za občasného míchání opékejte. Přidejte okapanou rýži, vlijte víno a za občasného jej nechte odpařit.
Polovinu pečené dýně rozmixujte na pyré a spolu se sýrem a zbylým máslem vmíchejte do rýže. Nechte pár minut stát.
Na konec do rizota přidejte pečené kousky dýně, ozdobte petrželkou a posypte parmazánem.

Dýně je tradičně spíše podzimní ingrediencí, ale velmi dobře se uchovává, a proto si její skvělou chuť můžeme užívat až do jara. I ta nejjednodušší příprava dýňové polévky vás překvapí plnou chutí. Zkrátka - v jednoduchosti je síla.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?