Dýně jsou tradiční podzimní surovinou. Udělejte si je jako rizoto. Zkrátka - v jednoduchosti je síla
Je tu dýňová sezóna. V obchodech a u farmářů se rozšířila nabídka dýní, což je nejlepší čas na ozkoušení v duchu moderní gastronomie. Zkuste si udělat dýňové rizito.
- 1 kg dýně Hokkaido nakrájené na kousky
- olivový olej
- kulatozrnná rýže
- 1,5 l zeleninového bujonu
- 50 g másla
- 1 cibule
- bílé víno
- 50 g parmazánu + na posypání
Dýně se v českých kuchyních pomalu zabydlují, pěstuje se celá řada odrůd a vyrábí se z nich koláče, chléb, marmelády i kompoty. A zejména na podzim, kdy se sklízí botatá úroda.
Dýně hokkaidó je severo-japonská odrůda, kde je známá jako "čínská dýně." Existují dva druhy dýně Hokkaidó. Jeden má tmavě oranžovou barvu a druhý má slupku světle zelenou. Plody jsou kulovitého tvaru a pocházejí původně z japonského ostrova Hokkaidó, kde rostou na vulkanické půdě.
Postup:
Troubu předehřejte na 220 °C. Kousky dýně promíchejte se lžící oleje.
Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte třicet minut dozlatova. Mezitím rýži zalijte vývarem a vařte jak jste zvyklí.
V jiném hrnci rozpusťte polovinu másla, přisypte cibuli a osm až deset minut za občasného míchání opékejte. Přidejte okapanou rýži, vlijte víno a za občasného jej nechte odpařit.
Polovinu pečené dýně rozmixujte na pyré a spolu se sýrem a zbylým máslem vmíchejte do rýže. Nechte pár minut stát.
Na konec do rizota přidejte pečené kousky dýně, ozdobte petrželkou a posypte parmazánem.
Dýně je tradičně spíše podzimní ingrediencí, ale velmi dobře se uchovává, a proto si její skvělou chuť můžeme užívat až do jara. I ta nejjednodušší příprava dýňové polévky vás překvapí plnou chutí. Zkrátka - v jednoduchosti je síla.
Související
-
Dýňové „království“ otce a syna v Říkově na Náchodsku. Letos už jich na své zahradě sklidili tisíc
Dýně kam se podíváš - to si mohou každý den opakovat dva muži z Říkova na Náchodsku, kteří na své zahradě pěstují rozmanité druhy dýní z celého světa.
-
Jezte moderně. Připravte si dýňovou polévku s cizrnou, strávníky překvapí svojí plnou chutí
Je tu dýňová sezóna. V obchodech a u farmářů se rozšířila nabídka dýní, což je nejlepší čas na ozkoušení dýňové polévky. Zkuste si navařit v duchu moderní gastronomie.
-
Dýňová sedlina - originální příloha ke steaku podle kuchaře...
Jestli přemýšlíte, čím překvapit své hosty u stolu při podávání steaku, zkuste jim připravit dýňovou sedlinu. Jde o zvláštní lehkou pěnu s příchutí dýně, která se n...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.