Dvůr nad Zlato! Aneb kterak kus unikátního přírodního zlata doputoval z Ameriky až na východ Čech

7. únor 2023

Pojďte navštívit svět drahých kamenů a minerálů. Ve Dvoře Králové nad Labem mají od roku 2021 úžasnou Galerii minerálů. Naproti svému domu ji vybudoval a postavil sběratel a obchodník s minerály Luboš Blaha, protože měl už tolik kamenů za 40 let sbírání, že už je neměl kam dávat.

Dnes si budeme povídat hlavně o dalším úžasném a jedinečném kousku, který přibyl do vašich sbírek. A to je nádherný kus zlata.
Ano, je to křemenná žíla s lístky pravého ryzího zlata z kalifornského dolu. Jde o unikátní vzorek, na výšku asi 28 cm vysoký, zhruba 15 cm široký. Kus křemenné žíly a navrchu jsou osmi až deseticentimetrové lístky pravého ryzího zlata. Celý kámen váží zhruba 4,2 kilo a obsahuje asi zhruba půl kila čistého ryzího zlata.

Luboš Blaha ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Sběratel a obchodník s minerály Luboš Blaha za 40 let nasbíral tolik drahých kamenů, že už je neměl kam dávat. Naproti domu ve Dvoře Králové nad Labem si proto postavil Galerii minerálů, která s výstavní plochou 1 500 metrů čtverečních a 6 000 exponáty nemá u nás obdobu.

A to opravdu z toho křemene rostou lístky zlata?
Je to přírodní. Takto se to našlo. Není to tam lepené, není to nijak vyrobené, je to naprosto přírodní tak, jak se to našlo v Kalifornii v dole. Je to z podzemního dolu, kde těžili křemenné žíly a tam se nacházelo zlato. A tohle je jeden z nejkrásnějších nebo asi nejkrásnější kus, který se tam našel.

Je to nejkrásnější kus z kalifornských dolů, které jsou už dnes zavřené. Tento kousek má skoro 24 karátů a je bez příměsi stříbra a mědi.
Luboš Blaha, majitel Galerie minerálů ve Dvoře Králové nad Labem

Kde jste ho našel vy? Nebo jak jste k němu přišel?
Já jsem ho objevil loni na výstavě v Mnichově, kde se koná druhá největší výstava minerálů a drahých kamenů na světě. Šel jsem tam kolem jedné prosklené veliké vitríny a uvnitř to bylo vystaveno jako extra exponát. Šel jsem kolem asi třikrát, nedalo mi to spát, odjel jsem domů a potom jsem tam asi za tři dny ještě volal, jestli to tam ještě mají. A sháněl jsem kontakt na toho, kdo to tam vystavoval, jestli to je na prodej.

Čtěte také

A bylo?
Původně to nebylo na prodej, protože to bylo slíbeno do kalifornského Národního přírodovědeckého muzea v Los Angeles. Tam měli předkupní právo. Majitelé se jich zeptali, jestli to chtějí do toho muzea v Los Angeles, ale oni jim odpověděli, že možná za rok, za dva. Že na to momentálně nemají peníze. Tak mi odpověděli, jestli to chci, že by mi to prodali. Ale chtěli vědět, kam to poputuje. Musel jsem jim poslat fotografie galerie, protože to nechtěli prodat nějakému soukromému sběrateli, který by to strčil doma do skříně. Chtěli, aby to lidé mohli někde obdivovat.

Už víme, kolik takový kousek váží, můžeme vědět, kolik stál?
Stál 250 000 Euro plus 21 procent DPH při dovozu a clo. Tedy zhruba 8 milionů korun. Je to unikátní kousek, nejkrásnější nález z kalifornských dolů.

Čtěte také

Můžu se ještě zeptat, kdo byl původní majitel? Od koho jste to koupil?
Vzorek byl nalezen v roce 1979 v jednom z kalifornských dolů, jehož majitelem byl Don Dickey. Ten si to dal do své sbírky, nechtěl to nikdy prodat. Až do konce svého života ho měl ve své sbírce. Půjčoval ho maximálně na výstavy do Japonska nebo do Las Vegas. A když zemřel, asi před sedmi lety, zůstalo to v pozůstalosti a jeho dědicové se teď rozhodli, že by to mohli prodat. Zlato jezdilo po světě po výstavách, bylo v Japonsku, v Las Vegas několikrát a také v muzeu v Los Angeles bylo vystaveno. A pak se v Mnichově potkalo se mnou. Tam mě oslovilo.

Co na to říkají lidé, kteří už měli možnost ho vidět na vlastní oči u vás v Galerii minerálů ve Dvoře Králové nad Labem?
Je vystaveno od začátku ledna a návštěvníci jsou nadšeni. To se nikde jinde nevidí. Nemusejí jezdit do Ameriky, stačí přijet do Dvora Králové. Je to krásný kus, opravdu nejkrásnější z těch kalifornských dolů. Těch je tam asi 30, ale dnes už jsou všechny zavřené. Tento kousek má skoro 24 karátů, a navíc nemá žádnou příměs stříbra ani mědi.

Dvůr nad Zlato! Aneb kterak kus unikátního přírodního zlata doputoval až na východ Čech

Myslím si, že musela být dobrodružná i přeprava takového unikátu k vám domů, je to tak?
Ano, přeprava byla zajímavá, protože firma, ve které byl v úschově, ho nechtěla poslat nějakou spediční službou nebo poštou, aby se to nepoškodilo. A hlavně, aby se to neztratilo a nerozbilo. Tak bylo rozhodnuto, že zaměstnankyně koupí letenky a osobně ho přiveze v tašce k nám do Dvora Králové. Bez jakékoliv ochranky se kámen převážel do Prahy, na letišti se proclil. Je lepší udělat to takto tajně. Určitě je to i bezpečnější a navíc k tomu nemusíte mít žádné další vícenáklady.

Představoval jsem si nějaká pancéřovaná vozidla a stráž, která to bude hlídat.
Ne, bylo to v papírové krabici vycpané speciálním molitanem, aby se to nepoškodilo, kdyby se to otočilo. Krabice se musela přepravovat jedním směrem, nemohla se otočit na druhou stranu. Tak jsme to přepravili i z Prahy do Dvora Králové osobním autem.

Galerii minerálů ve Dvoře Králové nad Labem jste otvírali v létě roku 2021. Lidé už o vás vědí a jezdí?
Ano, v létě to budou dva roky a lidé jezdí, myslím si, že návštěvnost máme velikou. Bylo u nás zhruba 20 000 návštěvníků, jezdí i školy, je to krásné, všichni jsou nadšeni. Máme návštěvní knihu, kde je to napsané.

Čtěte také

Jak to začalo s vaší sběratelskou vášní? Vzpomenete si na první šutr, o který jste zakopl?
Určitě, zakopl jsem o něj, když mi bylo 10 let. Opravovali silnici ve Dvoře Králové u koupaliště, byly tam kupy štěrku a po nich lozil. Najednou se něco zablesklo a říkám si, to bude zlato. Tak jsem to sebral, v té době jsem nevěděl, že to je pyrit. Doma jsem to umyl a blyštilo se to. Šel jsem do knihovny a půjčoval si různé publikace a kamenech. Tak vznikla má vášeň. Tento můj první kámen je vystavený na čestném místě, je to ten nejkrásnější exponát, dá se říct. Byl první, který to všechno odstartoval. No a za těch 40 let mám vystaveno v galerii na 6 000 minerálů. A ještě mám nějaké doma zvlášť, ty nejsou vystavené.

Co všechno patří mezi drahé kameny? Jaké minerály u vás v galerii uvidíme? Máte tam třeba i diamanty?
Uvidíte tam jeden broušený diamant a jeden přírodní diamant, abyste je mohli porovnat. Jsou pěkně vedle sebe. Ten surový diamant byste třeba ani ze země nezvedli, vypadá jako kousek křemene, laicky řečeno. Broušený už se nádherně leskne, tak by se vám líbil. A brousí se proto, aby vynikl onen diamantový lesk. Aby to byl opravdový diamant.

Co další unikátního uvidíme?
Například křišťálové, sedmdesátikilové drúzy, pak čtyřmetrové ametystové unikátní geody z Brazílie. Ty jsou rozpůlené. Je vidět dovnitř, mají nádhernou fialovou barvu. Uvidíte u nás největší sál s českými kameny. Jsou tam Čechy, Morava a Slovensko. Kompletní sbírka pořízená za 40 let sběru z celé republiky. Do konce března máme otevřeno každou sobotu a neděli od 10 do 18 hodin. Pak bude otevřeno skoro každý den. Máme tam i obchod, můžete si koupit různé kameny, šperky, minerály, máme i posezení, kávu si můžete dát, relaxovat mezi kameny.

Užít si krásný den s minerály. Luboš Blaha, sběratel a obchodník s minerály, byl naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související