Dvorská zoologická zahrada otevřela nový pavilon slonů

24. září 2010

Nový pavilon slonů má zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. Zahrada za výstavbu nového pavilonu nazvaného Africká savana zaplatila zhruba 35 milionů korun, uvedla ředitelka Dana Holečková. "Původní pavilon slonů již nevyhovoval, protože jeho část byla v dezolátním stavu. Nová stavba nabídne rozhodně lepší podmínky pro chov slonů i pro návštěvníky," řekla Holečková. Nový pavilon pracovníkům zoo umožňuje například pomocí hydraulických sloupů rozčlenit prostor na osm sekcí. Díky váze zapuštěné v podlaze také umožňuje každodenní vážení slonů, sloni rovněž mohou využít bazén.

Pavilon zabírá plochu téměř 900 metrů čtverečních, expozice slonů se rozkládá zhruba na 320 metrech čtverečních. Kromě dvojice sloních samic v pavilonu najdou domov také snovači a damani, součástí expozice je i obří model mamuta či informační systém pro návštěvníky. Dvorská zoo kromě samic chová také sloního samce Mootiho, který od roku 2000 žije ve vlastním pavilonu.
Otevření pavilonu slonů je v letošním roce poslední investiční akcí zoologické zahrady, která letos za pět milionů korun vybudovala nový pavilon pro lvy, 3,5 milionu korun zaplatila za vystavění pavilonu pro pralesní žirafu okapi.
Dvorská zahrada v posledních letech investovala do výstavby několika nových objektů, například v roce 1997 otevřela jedno z největších sladkovodních akvárií v republice, o rok později nabídla návštěvníkům pavilon Ptačí svět. V roce 1998 opravila správní budovu zahrady, v roce 2000 správci otevřeli nový pavilon pro žirafy Rotschildovy s výběhy. "Příští rok chceme určitě začít stavět výběh pro surikaty, další výstavba závisí na tom, zda se nám podaří získat finanční prostředky," řekla Holečková.
Královédvorská zoo, která vznikla v roce 1946 na ploše 6,5 hektaru, nyní chová kolem 2700 zvířat a zaměřuje se především na africké živočichy. Každoročně ji navštíví přes půl milionu lidí.

Logo
Spustit audio