Dvorská ZOO zahájila projekt na záchranu nosorožců

22. září 2010

Zoologická zahrada ve dvoře Králové nad Labem zahájila projekt, který by měl vést k záchraně severních bílých nosorožců. Posledních pět plodných jedinců tohoto druhu z dvorské zoo bude přesunuto do rezervace v Keni, kde budou mít ideální podmínky pro rozmnožování. O budoucím převozu nosorožců včera rozhodlo představenstvo zoologické zahrady. "Chceme udělat všechno proto, aby severní bílý nosorožec nevyhynul. Proto jsme se odhodlali k jejich převozu do rezervace Ol Pejeta Conservancy v Keni. Zde budou mít ideální podmínky pro to, aby se mohli dále rozmnožovat. Projekt má svá rizika, ale podle odborníků je jedinou reálnou nadějí na záchranu severního bílého nosorožce," uvedl náměstek hejtmana Josef Táborský.

Projekt přesídlení nosorožců je teprve na začátku. Přesný termín přesunu zvířat není stanovený. Odborníci nejdříve budou muset připravit vše potřebné pro jejich převoz i v jejich novém domově. Tři samice a dva samci také podstoupí zdravotní prohlídky. Královéhradecký kraj projekt nijak významně nezatíží, hradit bude náklady ve výši několika desítek tisíc korun.
Keňskou rezervaci si již prohlédli čeští odborníci i zástupci Královéhradeckého kraje a o přesídlení nosorožců jednali s keňskými organizacemi a ochránci přírody. Šlo především o získání záruk, že se čeští nosorožci ocitnou v bezpečném prostředí, kde je nebudou ohrožovat nemoci nebo pytláci. "Rezervace je oplocená, dobře v ní funguje ostraha. Zvířata zde mají vyhrazená svá teritoria a tamní správa se o ně dobře stará," dodal Táborský.
V keňské rezervaci úspěšně chovají nosorožce dvourohé a jižní bílé. Keňa má také vypracovaný státní projekt na ochranu tohoto živočišného druhu. Díky úspěšné koncepci projektu v současné době v této zemi žije největší populace nosorožce černého na světě.
U jedné samice z dvorské ZOO přesun do Afriky kvůli jejímu zdravotnímu stavu není možný. Zbylé tři samice a dva samci podstoupí vyšetření. Pokud vyhoví, mohla by všech pět čekat cesta do Afriky. "Posouzení zdravotního stavu, příprava transportu a dalších věcí zabere několik měsíců," uvedla mluvčí ZOO Jana Myslivečková k předpokládanému datu transportu.
Zoologové věří tomu, že v přirozeném volném prostředí v Africe se hormonální hladina samic vrátí na normální úroveň a budou moci zabřeznout. "Poslední mládě v dvorské zoo se narodilo v roce 2000. Od té doby byly všechny pokusy, včetně umělého oplodnění, neúspěšné," dodala Myslivečková.
Nový domov by dvorští nosorožci měli nalézt v keňské rezervaci Ol Pejeta Conversanci. Nadále budou majetkem dvorské ZOO. Náklady projektu by se podle Myslivečkové měly platit z peněz, které sežene od sponzorů nezisková organizace Back to Africa. Do Afriky by nosorožce měla převézt letadla.
Projekt přesunu nosorožců připravovalo už bývalé představenstvo ZOO, a to do rezervace v Jihoafrické republice. Nové představenstvo, které zoo řídí po loňských krajských volbách, jež vyhrála ČSSD, projekt pozastavilo. "Představenstvo si vyžádalo názory odborníků z celého světa a nyní přesun do Afriky schválilo," uvedla Myslivečková. Podporu projektu podle ní vyslovil i britský princ William.
Proti stěhování nosorožců do Afriky se staví dvorské občanské sdružení Safari Archa 2007. Podle předsedy sdružení Romana Komedy v Africe nosorožce čekají zdravotní rizika. Podle něj také nikdo neprokázal, že v Keni nosorožci bílí severní formy žijí. Podle odpůrkyně transportu a bývalé zooložky z dvorské zoo Kristiny Tomášové by se měly využít alternativní metody reprodukce, například umělé oplodnění.

Spustit audio