Dvě desítky dětí cizinců z Náchoda se během letních prázdnin zlepšují v češtině na speciálním kurzu

11. srpen 2021

V jedné z náchodských základních škol se učí dvacítka dětí cizinců česky. Speciální kurz pro ně v těchto dnech připravila základní škola T. G. Masaryka. Cílem je, aby se během školního roku děti lépe začlenily do kolektivu, řada z nich totiž mluví jen svou mateřštinou.

Čtěte také

Základní škola TGM v Náchodě. Učitelka Ivana Tomková právě představuje dvacítce dětí prostředí, ve kterém se budou zdokonalovat v češtině.
„Chceš se podívat, jak vypadá školní jídelna?"

Většinou jde o děti z Mongolska, jsou tady ale i Ukrajinci nebo Vietnamci. Nejmladším je šest, nejstaršímu patnáct. Přistěhovaly se s rodiči, kteří tady získali práci. Některé děti česky obstojně rozumí, jiné se prakticky nedomluví.

Výuka tak začala rozřazováním podle znalostí.
„Já jsem z Mongolska a je mi devět let."

„Zkusili jsme si se všemi dětmi popovídat, jestli umí říct jak se jmenují odkud jsou, kolik jim je let," vysvětluje učitelka Ivana Tomková.

První den měla ona i její kolegyně k dispozici překladatelku, ode dneška si ale musí vystačit samy.
„Víte, jakým způsobem jim to občas předvádím? Někdy u toho člověk tancuje, zpívá i maluje. Musí to ty děti pochopit."

A když je nejhůř, pomohou s překladem děti, které už češtinu zvládají lépe.

Čtěte také

Děti rozdělené do skupin čeká každý den několikahodinová výuka. Někdy ve třídě, v případě dobrého počasí i venku. Kurz je zdarma, cíl je jasný. Zdokonalit češtinu tak, aby se děti ve svých školách cítily co nejlépe. Právě jazyková bariéra je totiž často příčinou vyčlenění z kolektivu.

„Pro ně je to velký kulturní šok a je zapotřebí i pochopit z jakého sociálního a kulturního prostředí k nám přicházejí. Pro ně poměrně náročné fungovat ve školním prostředí, když doma se u nich český jazyk nepoužívá," vysvětluje další z učitelek Markéta Vyšatová, která na škole TGM působí i jako psycholožka.

Právě na této škole tvoří cizinci desetinu všech žáků, další děti cizinců chodí do ostatních náchodských škol. Času na výuku na výuku češtiny teď během prázdnin mají děti relativně dost, kurz totiž trvá dva týdny.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka