Dvacítka nevidomých dětí soutěží v běžeckém lyžování při zimní olympiádě mládeže ve Vrchlabí

25. leden 2023 09:54

Jsou mladí, chtějí sportovat a patřit mezi nejlepší. Jenže mají problémy se zrakem. Přesto asi dvacítka dětí a mládeže soutěží na zimní Olympiádě dětí a mládeže ve Vrchlabí v běžeckém sportu. 

Účast mezi ostatními sportovci a fanoušky je pro ně velmi důležitá. A to je právě cílem Českého paralympijského výboru a Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Na co se se svým projektem Světluška chtějí hlavně zaměřit, to už je otázka na ředitelku Gabrielu Drastichovou.

Čtěte také

Dnes jsme tu symbolicky s Českým paralympijským výborem, protože bychom rádi ohlásili naši plánovanou dvouletou spolupráci. Ta spočívá v tom, že bychom rádi podpořili děti a mládež se zrakovým handicapem v pohybových aktivitách a v aktivním trávení volného času či sportování.

Protože Světlušce je letos 20 let a celou tu dobu podporuje sportování zdravotně handicapovaných. A jak stárne Světluška, tak stárnou i sportovci. My jsme si myslím vybrali toho nejlepšího parťáka v podobě Českého paralympijského výboru, se kterým bychom rádi znovu vzbudili motivaci pro sport zrakově handicapovaných.

Vy sama jste teď ve sportovním areálu. Jak se dětem daří a jak si olympiádu užívají?

Čtěte také

Zrovna jste nás zastihli při startu kvalifikací sprintů. Takže dnes běží kluci a holky závod na 600 metrů. Jsou tu skutečně z celé republiky a je to velký boj. Tady to má specifikum, že v dráze vedle zrakově handicapovaného sportovce běží ještě jeho vodič. Ten ho vlastně onou běžkařskou dráhou navádí.

Co vás v následující době v rámci společného projektu čeká?

To, jak naplníme naši dvouletou spolupráci Světlušky s Českým paralympijským výborem je teď prací naší ambasadorky Aničky Peškové Kulíškové, která je sama úspěšnou paralympijskou sportovkyní v lyžování.

Čtěte také

Plánujeme objet speciální i běžné školy, ve kterých jsou děti se zrakovým handicapem.

Navštívíme také speciální pedagogická centra a ranou péči, kterou mají pod sebou Centra zrakově postižených, a chceme všechny tyto subjekty propojit. Aby každý rodič, kterému se narodí dítě se zrakovým handicapem, hned věděl, že pohybové aktivity a sport jim nejsou zapovězené.

A že je to krásná příležitost, jak nejen rozpohybovat život, ale budovat i úžasné zážitky a přátelství, které ve sportu jsou.

Spustit audio

Související