Dva ze tří zvonů na věži kostela v Mělníku po 313 letech utichly

14. duben 2003

Po více než 313 letech utichly dva ze tří zvonů na věži kostela sv. Petra a Pavla v Mělníku. Důvodem není špatný stav zvonů, ale jejich příslušenství a uchycení. Zvoníci na oba zvony vyzváněli vždy v neděli před bohoslužbou, při svátcích a slavnostních příležitostech. Nyní je funkční jen nejmladší zvon, který pochází z roku 1992 a je poháněn elektromotorem.

Mělnické proboštství shání na opravu zvonů peníze. Na opravy bude potřeba sehnat asi čtvrt milionu korun. To je příliš vysoká částka pro proboštství, které spravuje i kostel na Pšovce poškozený loňskými záplavami. Část peněz musí investovat do jeho rekonstrukce. Srdce zvonů kostela sv. Petra a Pavla nejsou poškozená, ale jsou tvrdší než zvonovina, při zvonění proto zvon vytloukají. Naléhavější problém ale představují dřevěné závěsy zvonů. Nejsou původní, ale jsou velmi sešlé časem a navíc nemají pro zvony vyhovující rozměry.

Oba zvony ulil v roce 1690 slavný zvonař Jean Pricqvey v Mladé Boleslavi. Největší zvon Petr a Pavel měří v průměru 1,66 metru, je vysoký 1,35 metru a váží asi 2300 kilogramů. Menší zvon Václav Ludmila váží asi tunu, je vysoký 1,05 metru a má v průměru 1,24 metru. Zájemci, kteří by chtěli přispět na opravu mělnických zvonů a obnovit tradici ručního zvonění, mohou přispět na účet proboštství, který má číslo 0460990359/0800 a variabilní symbol 1244.

Spustit audio