Dušené kuřecí nudličky s paprikami a fazolkami 6.5.2006

Suroviny:
4 kuřecí řízky, 250 g mražených zelených fazolek, 2 velké červené papriky, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 150 ml smetany, 100 ml bílého vína, 1 lžička koření na čínu, několik kapek octa balsamico, půl lžičky kukuřičné nebo bramborové moučky, 50 g burských oříšků, 2 lžíce oleje, sůl, pepř.

Postup:
Kuřecí řízky nakrájím na nudličky, ochutíme kořením na čínu a pak ve hlubší pánvi v rozehřátém oleji zprudka opečeme. Osolíme je, opepříme a vyjmeme z pánve. Uchováme je na teplém místě. Do pánve dáme drobně nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem a ve zbývajícím výpeku krátce osmahneme. Přimícháme polorozmrazené fazolky, které podle potřeby ještě pokrájíme na menší kousky a dusíme pod pokličkou ještě asi 5 minut.
Přidáme očištěné a na nudličky nakrájené papriky a dusíme za častého míchání dalších 5 minut. Zeleninu vyjmeme a uložíme na teplé místo.
Do pánve nalijeme smetanu, zředíme vínem a zakapeme octem. Vaříme za stálého míchání na prudkém plameni, dokud omáčka nezhoustne. Podle potřeby zahustíme trochou moučky rozmíchané předem v trošce vody. Do pánve vrátíme vepřové nudličky, zeleninu a přisypeme burské oříšky.
Oříšky musím e předem nasucho opražit zlehka na vedlejší pánvi. Podle chuti ještě osolíme a opepříme. Podáváme s rýží.

Vaříme s Habadějem v sobotu 6.5.2006 v 11:15 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.