Dům V Brance v Rokycanech pamatuje středověké obranné hradby. Dnes je centrem umění a relaxace

24. duben 2019
Česko – země neznámá

Podpěráky nebo třeba osvětlovací krb. S takovými historickými zajímavostmi se můžete seznámit v jednom starobylém domě, který kdysi býval součástí obranného systému města Rokycan v západních Čechách. Charakteristická je pro něj také branka, kterou je spojený s protějším domem. I proto se této kulturní památce dodnes říká V Brance. Koncem 18. století prošel dům poslední přestavbou. Dnes v něm sídlí galerie a duchovní centrum.

Provozovatelem centra je Radek Benesch, který se o kulturní památku od roku 2005 stará, a který citlivě provedl její rekonstrukci. Historie domu podle něj sahá až do časů kronikáře Kosmy, který ve své kronice z roku 1110 píše mimo jiné o městě Rokycanech.

Tehdy na území dnešních Rokycan údajně stávala uprostřed mokřadů a rokytí neboli vrbiště osada s biskupským dvorcem, který byl později přestavěn na Rokycanský hrad. Po úpadku této pevnosti a postupném rozvoji přilehlé osady v město Rokycany byla část hlavního paláce a křídla pevnosti využita při budování městských hradeb přestavěna na velkou rohovou strážní baštu s vlastní posádkou a výpadovou brankou. Píše se na stránkách Galerie v Brance.

Obranný systém Rokycan byl hotov koncem 15. století

Objekt bašty se na rozdíl od jiných svého druhu zachoval bez vážnějších destruktivních změn v majetku královského města Rokycan téměř až do konce 18. století. Pak jej koupil jistý kovář Jan Hořice, který ho nechal přestavět do současné podoby. To se psal rok 1794.

Z této doby se zachovaly ucelené interiéry včetně stropních plastik, dveří nebo podlah. Zajímavý je také takzvaný osvětlovací krb, který si můžete prohlédnout v jedné z místností galerie. V domě jich podle Radka Benesche bývalo několik, dodnes se dochoval jen jeden. Jak název napovídá, sloužily k osvětlení místnosti. Proto byly ve zdi umístěny o něco výš než běžné krby.

Poetická zákoutí

A co je podpěrák? Jedná se o podpěrné zdi, které v průběhu přestaveb v minulých stoletích posílily stabilitu vnějších zdí. Dlužno dodat, že Radek Benesch se o památku stará vzorně. Od roku 2005, kdy je jejím majitelem, na ní odvedl neskutečný kus práce.

Posuďte sami, až si k domu V Brance v Rokycanech uděláte výlet. Navštívit můžete samozřejmě i jeho interiéry. Otevřeno tu mají každou středu od 13 do 17 hodin, po předchozí domluvě můžete přijít i jindy. 

autor: Pavel Halla
Spustit audio