Dům lovčího bude návštěvníkům zámku Karlova koruna sloužit jako nová pokladna, prodejna i galerie

15. prosinec 2021 08:18

Zámek Kalova koruna v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku bude mít nové návštěvnické zázemí. To buduje správa památky v bývalém domku pro lovčího hned u vstupu do areálu. Kromě potřebného vybavení nabídne i něco navíc, součástí bude totiž například i galerie. 

Čtěte také

Martina Kubišová ze správy zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou nás dovedla dolů v bráně. Tady bude nové zázemí pro ty, kteří se přijdou podívat na zámek. „Bude to nový vstup pro návštěvníky. Bude tady nová pokladna, nová prodejna a bude zde umístěna také menší galerie. A současně tady bude i bylinková zahrádka."

Jdeme se podívat dovnitř. A zase vidíme onu modrou barvu. „Ta je samozřejmě předepsaná, na té jsme se dohodli ještě před stavbou s památkovou péčí. Ta barva tady původně všude byla."

Co v tomto domku původně bylo?

„V původních materiálech je to pojmenováno jako dům lovčího. Celá historie zámecké rodiny je spojena s lovy a chovem koní. Tedy tyto hospodářské budovy sloužily právě lidem v zámeckých službách okolo koní a lovu."

Na zemi leží plachty, ve vzduchu jsou cítit barvy a dřevo.

Čtěte také

„Natírají se podlahy a jiným odstínem budou vyznačeny staré příčky a kamna, které tady stály. Bude to vyzdobeno i válečkem, jehož vzor byl na stěnách nalezen," říká Michaela Slováková. „Bude to vlastně prezentovat původní bydlení lovčího, zkrátka člověka, který zde bydlel."

Rozhlížíme se, jak to tady bude v budoucnu fungovat? „Vpravo bude nová pokladna s prodejnou. A vlevo bude galerie. Momentálně se tvoří náplň její expozice. Galerie by měla prezentovat současný život rodiny Kinských. Tedy fotografie a obrazy, návštěvníci budou mít možnost také spatřit film o rodině Kinských, který jsme nedávno dotočili."

Karlova Koruna
je zámek patřící k nejvýznamnějším barokním stavbám v Česku. Stojí na návrší Chlumec v západní části města Chlumec nad Cidlinou. V prostorách zámku je interiérová expozice seznamující s dějinami rodu Kinských v portrétech a chovem koní Kinských - chlumeckých plaváků.

Nové zázemí pro návštěvníky zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku bude sloužit od roku 2023.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související