Dům hrůzy v Kramolně. Muž pomoc odmítá a nařídit mu úklid podle úředníků nelze

25. září 2019 10:07

Dům hrůzy připomínající nepovolenou skládku. I takhle mluví někteří obyvatelé obce Kramolna o jednom z domů přímo u hlavní silnice ve směru na Náchod. Jeho majitel více než deset let shromažďuje nejrůznější věci a protože se mu už nevejdou dovnitř, zarovnal s nimi i svou zahradu. Sousedé si stěžují na zápach, přemnožené hlodavce a obávají se požáru.

„On žije před domem. Do domu chodí jen spát. Dokonce spí i ve svém osobním automobilu, protože se do toho domu už ne příliš dobře vejde," říká Miroslav Franc, který bydlí hned vedle problematické nemovitosti.

Situace je podle něj dlouhodobě neúnosná, prý má vliv i na zdraví jeho nejbližších.
„Objevily se nám v rodině nějaké záněty a lékař potvrdil, že je možné, že plynou z tohoto problému."

Řešení nepříjemné situace je bohužel v nedohlednu

Vedení obce Kramolna se dlouhodobě snaží situaci vyřešit. Nabízenou pomoc muž opakovaně odmítl, podle nezávislé starostky Jitky Kropáčkové nepomohly ani oficiální podněty na nejrůznější instituce.
„My jsme kontaktovali hasiče, odbor výstavby, odbor životního prostředí. Kontaktovali jsme i přestupkovou komisi, hygienu a také Českou obchodní inspekci, bohužel nikdo nepomůže."

Čtěte také

Jde totiž o soukromý pozemek a je velmi složité prokázat, že majitel svým nepořádkem ostatní ohrožuje. A to i přesto, že dům i jeho okolí připomíná skládku.

Složitou situaci potvrzuje i vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu v Náchodě Ondřej Poul.
„V případech, kdy lidé doma na svém pozemku shromažďují podle obecného mínění odpady, ale oni si tohle nemyslí a neuvědomují, pro ně to odpady nejsou, tak v tomto případě orgány odpadového hospodářství de facto nemají podle zákona o odpadech možnost zakročit, protože ten člověk se podle zákona přestupku nedopouští."

Dům hrůzy připomínající nepovolenou skládku. I takhle mluví někteří obyvatelé obce Kramolna o jednom z domů přímo u hlavní silnice ve směru na Náchod

Svázané ruce mají prý i na odboru výstavby. Podle vedoucí Andrey Lipovské by se muselo prokázat, že muž ohrožuje své okolí.
„Jinak na to nemáme nástroj."

Přesto právě úředníci odboru výstavby a územního plánování už muže vyzvali, aby alespoň částečně dům vyklidil, zákon jim víc neumožňuje.
„Když to neudělá, tak nemáme žádný právní nárok jakkoliv zasahovat a dávat mu pokuty. Prostě tohle stavební zákon neumožňuje."

A podobná stanoviska poslali vedení obce Kramolna i ostatní oslovené instituce.

Samotný majitel domu se k situaci vyjadřovat nechce.
„Seberte se a jděte s tím pryč."

Mimo mikrofon řekl, že uklízet začne. To už ale starostce, sousedům a třeba i zástupcům Červeného kříže, kteří mu chtěli pomoci, tvrdil mnohokrát.

Spustit audio

Související