Družstevní byty v Dobrušce, bývalá vrchlabská radnice ožije a KRNAP slaví. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Mnohá města v Česku řeší nedostatek nových bytů i dostupnost bydlení hlavně pro mladé rodiny. Taková situace je třeba v Dobrušce na Rychnovsku, kde se ale rozhodli jít jinou cestou - v dnešní době ne příliš obvyklou. Místo developerů tam totiž čtyři domy s víc než padesátkou bytů postavilo družstvo. To si i vzalo úvěr, stavbu zaplatilo a majitelé bytů ho teď postupně splácí formou nájemného.

„Celkem tu máme čtyři nové, krásné domy s jedenácti byty. Z toho jsou dva velké o 118 metrech čtverečních, a ostatní pak o velikosti 73 a 74 metrů čtverečních. Vše je po kolaudaci a za dva dny byly byty naplněny,“ říká předseda Stavebního a bytového družstva z Dobrušky Karel Joukl.

Čtěte také

Bývalá radnice na Náměstí Míru ve Vrchlabí ožije. Město chce vnitřní prostory upravit, přestěhovat tam informační centrum a zároveň vytvořit zázemí pro turisty a cyklisty. Náklady se mají pohybovat kolem 20 milionů korun. Hotovo by mělo být zhruba za dva roky.

S vedoucí informačního centra ve Vrchlabí Klárou Hančovou jsme teď vstoupili do objektu staré radnice. Jde o jeden z nejstarších objektů v celém městě. „Je to tak. Dříve zde byla radnice, chvilku také kino, potom i byty. Tedy variant využití tohoto objektu byla spousta.“

Čtěte také

Magické Krkonoše. 17. května tomu bude 60 let, kdy se z Krkonoš stal národní park. V pořadu redaktorky Elišky Pilařové se proto vydáme do našich nejvyšších hor nejen za příběhem jejich výjimečnosti, vzácné přírody, ale také za osudem toho, kdo jako první přišel právě s myšlenkou "Národního parku Krkonošského".

Příběhem Krkonošského národního parku si připomínáme jeho šedesátileté jubileum. Pořad připravili: autorka Eliška Pilařová, mistr zvuku Leoš Sedláček, dramaturg Jaroslav Pokorný a v režii Pavla Krejčího uslyšíte herce Pavla a Dagmar Novotné.

autor: baj
Spustit audio

Související