Druhé kolo voleb do Senátu Parlamentu České republiky v roce 2008

22. září 2010

Druhé kolo voleb do Senátu proběhne ve dnech 24. a 25. října 2008, ve stejném čase jako při konání prvního kola voleb, tj. v pátek 24. října 2008 od 14:00 do 22:00 a v sobotu 25. října 2008 od 8:00 do 14:00 hodin. Hlasovací lístky pro druhé kolo voleb již voliči nebudou dodány předem, ale volič je obdrží přímo ve volební místnosti ve dny voleb. Volební místnosti zůstávají stejné jako v prvním kole voleb. Ve druhém kole může volit i občan České republiky, který alespoň druhý den konání druhého kola voleb dosáhl věku nejméně 18 let. Do druhého kola senátních voleb za Hradec Králové postoupili Vladimír Dryml (ČSSD) a Leoš Heger (nestraník za ODS). Do druhého kola senátních voleb za Trutnov postoupili dosavadní senátor Ivan Adamec (ODS) a Pavel Trpák (ČSSD). Do druhého kola senátních voleb za Rychnov nad Kněžnou postoupili Miroslav Antl (nezávislý za ČSSD) a dosavadní senátorka Václava Domšová (nestraník za SNK ED).

Následující informace jsou obecné povahy platné pro obě kola voleb:
Volič je povinen před hlasováním prokázat svou totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem nebo cestovním pasem.
Po obdržení úřední obálky a hlasovacích lístků vstoupí volič do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků. Pokud se volič neodebere do prostoru určeného pro úpravu hlasovacích lístků, nebude mu hlasování umožněno.
V tomto prostoru volič vloží do úřední obálky jeden hlasovací lístek pro kandidáta, pro kterého se rozhodl hlasovat. Hlasovací lístek se nijak neupravuje.
Po opuštění prostoru určeného pro úpravu hlasovacích lístků vloží volič úřední obálku s hlasovacím lístkem před okrskovou volební komisí do volební schránky.
Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné. S voličem, který nemůže pro tělesnou vadu vybrat zvolený hlasovací lístek anebo nemůže číst nebo psát, může být v prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků přítomen jiný volič, nikoliv však člen okrskové volební komise, a hlasovací lístek za něho upravit a vložit do úřední obálky, a popřípadě i úřední obálku vložit do volební schránky.
Volič může požádat ze závažných, zejména zdravotních, důvodů obecní úřad a ve dnech voleb okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, a to pouze v územním obvodu stálého volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena. V takovém případě okrsková volební komise vyšle k voliči 2 své členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky.
Neplatné jsou hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, hlasovací lístky, které jsou přetržené, a hlasovací lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky šedé barvy. Hlas voliče je neplatný, je-li v úřední obálce vloženo několik hlasovacích lístků.

Spustit audio